Közel kétmillió széles sávú előfizetésnél járunk

Júniusban Magyarországon az xDSL-előfizetések száma 795 ezer volt, 3 ezerrel kevesebb, mint egy hónappal korábban – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss statisztikájából. A gyorsjelentéshez adatot szolgáltató – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetéseinek száma júniusban 4 ezerrel, 778 ezerre nőtt. Az FTTx, vagyis az optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében pedig 235 ezer előfizetést tartottak nyilván hazánkban, mindössze ezerrel többet, mint májusban. A hatóság becslése szerint – a kisebb szolgáltatók becsült ügyfélszámával együtt – a vezetékesinternet-előfizetések összesített száma az országban 1,982 millió volt a hónap végén.

A vezetékes internetszolgáltatások piacán – valamennyi hozzáférési technológiát figyelembe véve – a Magyar Telekom volt a piacvezető júniusban, 34,6 százalékos részesedéssel. A második helyen a UPC áll, piaci részesedése 20,9 százalék, majd az Invitel (12,9%) és a Digi (7,5%) következik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók által nyilvántartott vezetékes és kábeltelevízió-hálózatos hangátviteli csatornák száma összességében tovább csökkent, a májusi csaknem 2,986 millióról 2,964 millióra. Ezen belül hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 2,15 millió (az előző hónapban 2,18 millió), a kábeltelefonos hangcsatornák száma 644 ezer (az előző hónapban 638 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 109 ezer (az előző hónapban 108 ezer) volt. A száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,13 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 60,68 százalék volt.

A júniusi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. január óta összesen 630 ezer számot hordoztak – áll az NMHH jelentésében.

Azóta történt

Előzmények