A Nokia is új mobilos OS-t fejleszt

A Nokiánál már nem akarnak felső kategóriás (high-end) mobilos operációs rendszert fejleszteni, a jövőben inkább a kis tudású, olcsóbb telefonokra készítenek OS-t – értesült belső forrásból a The Wall Street Journal. A füles szerint az új projektet Mary McDowell, a mobiltelefonok gyártásáért felelős alelnök vezeti, a Linux-alapú rendszer egyelőre „Meltemi” néven fut (ez a görög szó az Égei-tengeren nyaranta, északról fújó száraz szelet jelenti). Doug Dawson, a Nokia szóvivője nem kívánta kommentálni a Journal értesülését.

A hírt értékelő elemzők szerint egy mobilgyártónak komoly előny a saját fejlesztésű operációs rendszer, és a Nokia az információkat kiszivárogtatók szerint is a Badát létrehozó (és tegnap egy új mobilos operációs rendszer, a Tizen fejlesztését bejelentő) Samsung fejlesztési modelljét másolja le, akik a high-end telefonokra Androidot telepítenek, de az egy terméktől való kockázatos függést az alternatív, saját rendszerrel kívánják mérsékelni.

A Nokia új koncepcióját az is motiválta, hogy a fejlődő országok piacain igen nagy az igény az olyan alsó kategóriás telefonokra (feature phones), melyek, bár kevesebbet tudnak az okostelefonoknál és internetezésre csak korlátozottan alkalmasak, bizonyos jellemzőikben azonban emlékeztetnek a felső kategóriás termékekre. Ez a szegmens roppant fontos a túlélésre játszó Nokia számára, az idei második üzleti negyedévben a forgalmazott készülékek 47 százaléka volt ilyen alsó kategóriás telefon. Ez a trend összhangban áll a cég vezetőjének, Stephen Elopnak az ígéretével, aki az év elején közölte, hogy a Nokia nagy hangsúlyt fektet a fejlődő országok piacaira, az „első telefonok” szállítója kívánnak lenni – újra, ugyanis e területen története során mindig erős volt a Nokia, de az utóbbi időszakban jelentős versenytársakat kaptak az olcsó telefonokat tonnaszám gyártó kínai vállalkozások személyében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények