A Nokia eladta az alkalmazásfejlesztő részlegét

A Nokia ma bejelentette, hogy eladják a Qt alkalmazásfejlesztő üzletágukat a szintén finn alapítású Digiának, mivel felhagynak az ilyen típusú szoftverfejlesztéssel. Pénzügyi részleteket nem hoztak nyilvánosságra, de a körülbelül 120 dolgozó a Digia alkalmazottja lesz a jövőben.

A Qt-t a Nokia 2008-ban vásárolta meg azzal a céllal, hogy eszközöket biztosítsanak a fejlesztőknek, hogy alkalmazásokat készítsenek a Symbian, illetve a MeeGo rendszerekre. Ám a Microsofttal kötött házasság a Windows Phone miatt feleslegessé tette a saját fejlesztői részleg fenntartását, és eladása pontosan illeszkedik a Nokia vezetőjének, Stephen Elopnak a terveibe, aki folyamatosan karcsúsítja, illetve átszervezi a vállalatot, hogy megállítsa a lejtmenetet, és újra nyereségessé tegye a hajdan világelső céget.

A Windows Phone azonban, habár fokozatosan feljövőben van, egyelőre még messze nem számít az iOS és az Android versenytársának, a legutóbbi negyedévben a két vezető rendszer a piac 85 százalékát fedte le, míg a Windows Phone mindössze 3,5 százalékát. A Nokia azonban az új, 8-as verziót futtató készüléktől további előrelépést vár, és úgy vélik, a következő hónapokban megjelenő okostelefonok az ünnepi szezonban már újabb piaci szeleteket vesznek el a konkurensektől.

A Digia már korábban szemet vetett a Qt-re, tavaly márciusban már megvették egy részét, most pedig a teljes cég a kezükbe került. Terveik szerint a keresztplatformos alkalmazásfejlesztői környezetben mindhárom nagy mobilos operációs rendszerre készítenek majd alkalmazásokat.

Azóta történt

Előzmények