Novell felügyelet a SuSE Linuxnál – most szoftveresen

A Novell hétfőn a barcelonai BrainShare rendezvényen bejelentette, hogy a héten már elérhetővé teszi a ZENworks 6.6 Linux Management termékét, amely átfogó szoftverfelügyeletet és hatékony diagnosztikai és karbantartási lehetőséget kínál a SUSE LINUX rendszerekhez. A támogatások kiterjesztésével, illetve a SuSE Linux Enterprise Server 9 (SLES 9) rendszerhez történő illesztéssel a rendszergazdák akár többféle Linuxnál is egységes központi felügyeletet tudnak biztosítani, például a SuSE mellett a Red Hat komponensek is kezelhetők egy hálózaton belül.

 

A Novell SUSE LINUX Enterprise Server 9 operációs rendszeren az IBM DB2 Universal Database Express Edition adatbáziskezelő új világrekordot állított fel az ár-teljesítmény kategóriában 1,61 dollár/tpmC (tranzakció per perc) értékkel, amit egy 3,06 GHz-es Intel Xeon processzoros HP ProLiant hardveren teljesített. Az eredmény jól mutatja, hogy a SUSE LINUX Enterprise Server a vállalati költséghatékony rendszereknél lehet előnyös választás. A TPC-C egy OLTP (online transaction processing, online tranzakciófeldolgozó) teljesítményteszt, melyet a Transaction Processing Performance Council (TPC) fejlesztett ki. A TPC-C teszt szigorú szabványt biztosít a teljesítmény és az ár-teljesítmény mérésére a mért tranzakció per perc (tpmC) és a dollár/tpmC mértékegységekkel.

A vállalati hálózatoknál fontos a pontos felügyelet, ezt egyrészt a Linux szoftverfrissítések ütemezésénél, valamint automatizált és intelligens Linux csomagfüggőségi elemzéssel és ütközésfeloldási funkcióval segíti a ZenWorks 6.6-os. További pozitívum, hogy zökkenőmentesebb lehet a szoftvertelepítés is. Az internet alapú vagy a hatékony parancssori kezelőfelület használatával a rendszergazdák egy központi helyről konfigurálhatják és oszthatják el a szoftvereket, kezelhetik a felhasználókat, valamint csoportba rendezhetik a számítógépeket a telepítések és frissítések végrehajtásához. A YaST felügyeleti eszköz emellett általános alapot kínál az informatikusoknak az operációs rendszer elemei, a hálózati szolgáltatások, a nyílt forráskódú összetevők és a harmadik féltől származó alkalmazások kezeléséhez is.

A most útjára indított termék elérhető önállóan, illetve a 2.6 kerneles SUSE LINUX Enterprise Server 9 termékkel együtt is. A szoftver ára 130 dollár felhasználónként, míg az SLES 9-el egy csomagban 416 dollár induló kiadással lehet kalkulálni.

Azóta történt

Előzmények