Távoznak az NSA vezetői

Hamarosan lemond a legfontosabb amerikai nemzetbiztonsági hivatal, a National Security Agency (NSA) vezetője és civil helyettese – tudta meg hivatalos, de nevüket nem vállaló forrásoktól a Reuters hírügynökség.

Noha a tudósítások egyike sem utal arra egyértelműen, hogy az Edward Snowden által kirobbantott megfigyelési ügynek köze lenne a nyolc éve az NSA-t irányító Keith Alexander tábornok várhatóan jövő tavasszal megtörténő távozásához, de a hírszerző szervezet olyan nagy presztízsveszteséget szenvedett az elmúlt néhány hónapban, hogy megalapozott lehet a gyanú, hogy az egyébként az amerikai kibervédelmi parancsnokságot is irányító igazgató emiatt jelentette be a lemondását. Az NSA szóvivője szerint ugyanakkor erről szó sincs, tavasszal egyszerűen lejár a tábornok szerződése, melyet már eddig is háromszor hosszabbítottak meg, és Keith Alexander már több mint egy éve jelezte visszavonulási szándékát a Védelmi Minisztériumban.

A szóvivő szavainak hitelét némiképp gyengíti, hogy Alexander helyettese, az NSA második embere még az év vége előtt lelép a hivatalból. John „Chris” Inglis 2006 óta dolgozik a nemzetbiztonságnak, itteni karrierjét számítógépes biztonsági szakértőként kezdte.

A források szerint Alexander legvalószínűbb utódja Michael Rogers altengernagy, aki jelenleg többek között a haditengerészet kibervédelmi egységét is irányítja. Az elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a lemondás lehetőséget adhat Barack Obamának, hogy az eddig egy kézben összpontosuló ügynökségek vezetését (az NSA és a kibervédelmi haderő, a Cyber Command) a jövőben szétválasszák.

Azóta történt

Előzmények