A World of Warcraftban is kémkednek az NSA hírszerzői

Az Edward Snowden által megszerzett dokumentumok alapján az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat (National Security Agency – NSA) volt alkalmazottjával partneri kapcsolatban lévő lapok tegnap közölték legújabb tudósításukat, amelyből kiderül, hogy az NSA szervezett tevékenységet folytat a nagy népszerűségnek örvendő online játékokban, így pl. a World of Warcraftban is.

Az információkat tartalmazó dokumentum címe: „A terroristák játékokban és virtuális terekben való megjelenésének kihasználása” (Exploiting Terrorist Use of Games & Virtual Environments) címet viseli, és többek között az is kiderül belőle, hogy az NSA valószínűleg az Xbox Live 48 millió felhasználójáról is tömeges adatgyűjtést végzett.

nsa

A megfigyelést és aktív hírszerzést több indokkal is alátámasztották. Az egyik az, hogy a közösségi oldalakként is funkcionáló játékok kiváló terepei a rejtett kapcsolattartásnak, a másik pedig az, hogy e játékok (különösen a katonai, stratégiai típusok) technológiai fejlettsége kiválóan alkalmassá teszi őket kiképzésre, a valódi fegyveres akciókra való felkészülésre.

Külön figyelmet érdemel a következő megállapítás: „Bár a teljes értékű katonai kiképzés igényli a személyes jelenlétet, a tökéletes felkészültség nem mindig feltétele egy küldetés sikeres végrehajtásának. A 9/11-es merénylet néhány pilótája soha nem vezetett valódi repülőgépet, egyszerűen a Microsoft repülőgép-szimulátorán készültek fel a feladatra.” De megemlítik azt is, hogy amikor nagyon drága lenne a valódi kiképzés, a terroristák (és az igazi katonák is) előszeretettel használnak fel játékokat, szimulátorokat, például a Hezbollah is egy laptophoz csatlakoztatott PlayStation-kontrollert a rakétairányításhoz.

Az NSA ügynökei ezért klasszikus beépülési technikákkal igyekeztek megtalálni a lehetséges gyanúsítottakat, csak az összebarátkozási, majd a fedett együttműködési technikákat az online világokhoz szabták.

A játékok fejlesztői közül egyedül a Blizzard nyilatkozott, akik elmondták, hogy ha folyt is megfigyelés játékaikban, az az ő tudomásuk és beleegyezésük nélkül zajlott.

Amennyiben a fenti akciók teljesen törvényesen zajlottak, valószínűleg nem lehet belekötni az NSA akcióiba, ám a kérdés ugyanaz, mint a korább megfigyeléseknél: mindent törvényesen végeztek-e, illetve folytattak-e, és ha igen, milyen mértékben tömeges adatgyűjtést, és ezeket vajon milyen technikákkal?

Azóta történt

Előzmények