Chiptervező céget vesz az NVIDIA

Stan Boland, az Icera vezére
Stan Boland, az Icera vezére

A grafikus processzorokat és rendszerchipeket fejlesztő NVIDIA felvásárolja a mobilhálózati kapcsolatot biztosító baseband és rádiófrekvenciás áramkörök tervezésével foglalkozó Icerát – jelentették be a felek tegnap. Az amerikai vállalat a brit cégért 367 millió dollár készpénzt fizet. Az akvizícióra mindkét fél igazgatótanácsa az áldását adta, az várhatóan 30 napon belül lezárul.

Huang Zsen-hszün (Jen-Hsun Huang), az NVIDIA vezérigazgatója az ügyletről elmondta: cége ambíciói között szerepel, hogy a „mobil számítástechnikai forradalom” kulcsszereplőjévé váljon. Az Icera megszerzésével a vállalat az okostelefonokban és hordozható számítógépekben – e két termékkategória metszete ma már egyre nagyobb – használt két alapchip fejlesztését lesz képes összefogni. A lépés egyben stratégiai hangsúlyeltolódást jelent az asztali számítógépek felől a rendkívül gyorsan növekvő mobil számítástechnikai piac felé.

Az Icera egyebek mellett olyan alacsony fogyasztású baseband processzorokat fejleszt, melyek a vezérlőszoftver frissítésével többféle mobilhálózati technológiát képesek támogatni. A cég processzora például konfigurálható úgy, hogy jelenleg egy HSPA+ hálózaton működjön, majd – amikor az később elérhetővé válik – LTE-kompatibilissé tehető. E chipek még nem kerültek sorozatgyártásba. Huang hangsúlyozta, hogy nem kívánják kisajátítani az Icera termékeit, azok bármely érdeklődő gyártó számára elérhetőek maradnak, de elképzelhető, hogy egyetlen lapkára integrált megoldást is fognak kínálni idővel.

A Financial Times megjegyzi, hogy a bristoli központú cég felvásárlása jó hír az európai kockázatitőke-társaságok számára is, hiszen ezek a 2002-es megalapítása óta körülbelül 250 millió dollárt invesztáltak az Icerába. Ez volt az utóbbi évek egyik legnagyobb összegű félvezető-ipari start-up projektje az öreg kontinensen. A vételár azonban meg sem közelíti azt az 1 milliárd dolláros piaci értéket, melyet a cégalapító vezérigazgató, Stan Boland remélt a régóta tervezett tőzsdei bevezetéstől.

Az Icera felső vezetése a vállalakozás 20 százalékát birtokolja, így több mint 73 millió dollárhoz jut az ügylet révén. Boland azt nyilatkozta: várakozásai szerint hosszú évekig fogja még irányítani az üzletágat.

Az akvizícióval az NVIDIA olyan vállalatok közvetlen versenytársává válik az okostelefon- és tabletpiacon, mint a Qualcomm és az Intel. Utóbbi nemrég szintén felvásárlás révén lépett be e szegmensbe: 2010 augusztusában szerezte meg a német Infineon Technologies AG mobiltelefonokban használt chipeket fejlesztő üzletágát. Az amerikai chipgyártó mamutvállalat körülbelül 1,4 milliárd dollár készpénzt fizetett a divízióért.

Azóta történt

Előzmények

  • Atomot vet be a tabletpiacon az Intel

    A chipgyártó nagyon szeretne tényezővé válni e termékkategóriában, de a gyártók egyelőre nem túl lelkesek. Mire lesz jó az új Atom?