Nvidia: lehetett volna rosszabb is

Markánsan visszaesett az Nvidia árbevétele az egy évvel korábbi adathoz képest, de ez korántsem meglepő hír: a gazdasági válság láthatóan temperálta a számítógép-vásárlási kedvet, amit a piacot kiszolgáló vállalatok kivétel nélkül megéreznek. Ami újdonság: a grafikus processzorokat, alaplapi lapkakészleteket és újabban alkalmazásprocesszorokat fejlesztő kaliforniai cég a Wall Street által vártnál sokkal jobb számokat tett közzé.

Az április 26-án zárult első üzleti negyedévben az árbevétel 664,2, a veszteség pedig 201,3 millió dollár volt. Egy évvel korábban még 1,2 milliárd dollár forgalmat hozott össze a vállalat – ahhoz képest most 42 százalékos a visszaesés –, és 176,8 millió dollár nyereséget. A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy a mostani mínuszt egy jelentős, 140,2 millió dolláros, a dolgozók részvényopcióinak kivásárlásából származó egyszeri költség is terhelte. Ezt és ennek adóvonzatait nem számolva a nettó veszteség 46,7 millió dollár.

„Sikerült a költségeinket kordában tartani és a készleteket apasztani” – foglalta össze a kevés jó hírt Huang Zsen-hszün (Jen-Hsun Huang) vezérigazgató. Tény: az előző negyedév 144 napnyi raktárkészletét sikerült 64 napra fogyasztani.

A jelenlegi, második negyedévre az Nvidia 5 százalékkal magasabb, azaz körülbelül 697 millió dollár árbevételt vár. Igaz, a vezetők hangsúlyozták, hogy nehezen megjósolható a kereslet és az árak alakulása.

Azóta történt

  • Beindult a GPU-piac

    A második negyedév rendkívül erős növekedést hozott. Az AMD és az Intel növelte a részesedését az Nvidia és a kisebb gyártók kárára.

  • Megfizet a hibás chipekért az Nvidia

    A chiptervező vállalat újabb jelentős költséget könyvelt el, de üzemi szinten meglepően erős számokat jelentett.

Előzmények

  • Kell az Nvidiának a VIA?

    A friss pletykák szerint a kaliforniai vállalat részesedést akar vásárolni tajvani riválisában. Kérdés, hogy miért.

  • Az Nvidia beperelte az Intelt

    Elmérgesedett a felek licencvitája. A kérdés az, hogy a GPU-fejlesztő jogosult-e chipkészletet gyártani az új Intel-processzorokhoz.

  • Az NVIDIA tényleg fontolgatja a CPU-fejlesztést!

    A vállalat hivatalosan is megerősítette, hogy napirenden van a kérdés. Ha úgy döntenek, két-három éven belül megjelenhet az első x86-os chip.

  • Borzasztó negyedévet zárt az Nvidia

    Sem a GPU-k, sem a chipkészletek nem fogytak, ezért az árbevétel 60 százalékot zuhant. A vállalat abban bízik, hogy innen csak felfelé lehet mászni.