Az Nvidia beperelte az Intelt

Viszontkeresettel válaszolt az Nvidia az Intel által február közepén ellene indított perre, mert úgy látja, hogy a processzorgyártó a kettejük keresztlicenc-megállapodását utólag igyekszik átértelmezni, kizárólag azzal a szándékkal, hogy az Nvidiát kiszorítsa az alaplapi lapkakészletek piacáról. A beadvány erre hivatkozva szerződésszegéssel vádolja az Intelt, és egyebek mellett az Nvidia-szabadalmak használati jogának visszavonását kéri a bíróságtól.

A vita tárgya a felek 2004-ben kötött keresztlicenc-megállapodása. Az Intel szerint a grafikus processzorokat és alaplapi lapkakészleteket fejlesztő riválist ez nem jogosítja fel az integrált memóriavezérlővel rendelkező Intel-chipekkel kompatibilis chipsetek gyártására. A tavaly novemberben bemutatott Core i7 volt az első ilyen, melyet a jövőben újabbak követnek majd.

Az Nvidia ezzel szemben úgy véli, hogy a megállapodás semmiféle ilyen korlátozást nem tartalmaz, és ezt az Intel kizárólag azért találta ki, utólag, hogy bizonytalanságot keltsen a piacon – amivel már most közvetlen kárt okozott a cégnek – és hosszú távon kiszorítsa időközben fejére nőtt riválisát a lapkakészletpiac e szegmenséből. Eközben viszont – áll a viszontkeresetben – tovább akarja használni az Nvidia grafikus megjelenítéssel kapcsolatos szabadalmi portfólióját.

„Ezt a jogi vitát nem mi kezdtük, de kötelességünk megvédeni magunkat és azokat a jogokat, amelyeket megszereztünk akkor, amikor az Intel számára elérhetővé tettük  az értékes szabadalmainkat. Az Intel most a korábban átadott licencjogok használatát akarja megakadályozni” – kommentálta a jogi huzavonát Huang Zsen-hszün (Jen-Hsun Huang), az Nvidia vezérigazgatója.

Az Intel és az Nvidia több mint egy éven át próbálta meg tárgyalásos úton – majd mediáció útján is – rendezni a megállapodás értelmezésével kapcsolatos nézeteltéréseket, eredménytelenül.

Azóta történt

  • Kell az Nvidiának a VIA?

    A friss pletykák szerint a kaliforniai vállalat részesedést akar vásárolni tajvani riválisában. Kérdés, hogy miért.

  • Hány csillagos a processzorod?

    Egyszerűbb chipjelöléssel újít az Intel: megújult logók és világos teljesítményosztályozás áprilistól.

  • Nvidia: lehetett volna rosszabb is

    A piac meredekebb forgalomcsökkenést várt az első negyedévre. Rövid távon nem várható látványos javulás.

  • Mit kell tudni az Intel-balhéról?

    Szájbarágó a chipgyártót elmarasztaló európai határozatról. Kiderül többek között, hogy tényleg rekord-e a bírság összege, és az is, hogy hova kerül.

Előzmények