Az Oculus elvesztette a pert, a Facebooknak fizetnie kell

A bíróság szerint nem történt ugyan lopás, ám szerződésszegés miatt mégis elmarasztalták az alpereseket.

Egy még 2014-ben megindult pereskedés zárult le tegnap, amikor egy texasi bíróság úgy döntött, hogy a három éve már a Facebook tulajdonában lévő Oculus 500 millió dolláros kártérítést köteles fizetni a ZeniMax médiavállalkozásnak, játékgyártónak.

A szövevényes per tárgya röviden a következő volt: a ZeniMax azt állította, hogy amikor John Carmack – az 1991-ben létrehozott id Software társalapítója, és többek között a Commander Keen, a Wolfenstein 3D, a Doom, valamint a Quake vezető programozója – elhagyta a ZeniMaxot, akkor szerződését megszegve olyan technológiát adott át az Oculusnak, mely nélkül nem sikerült volna megvalósítani a cég sikertermékét, az Oculus Rift VR headsetet – ráadásul az Oculus nemcsak Carmackot, hanem rajta kívül még öt kiemelkedő képességű programozót is elcsábított tőlük.

Az eredetileg 2+2 milliárd dolláros követeléssel indult perben a bíróság megállapította a szerződésszegést, a titoktartási kötelezettség be nem tartását, ugyanakkor azt nem látták bizonyítottnak, hogy az Oculus kereskedelmi titkokat lopott volna el.

A büntetés a következő tételekből állt össze: 200 millió a titoktartási szerződés (non-disclosure agreement) megsértéséért, 50 millió szerzői jogi jogsértésért, az Oculus és a cégalapító Palmer Luckey 50-50 milliót kell fizessenek a termék eredetének hamis megjelöléséért, és ugyanezen okból 150 millió megfizetésére kötelezték az Oculus korábbi vezérigazgatóját, Brendan Iribe-ot is.

A salamoni ítélet kihirdetése után mindkét fél azt emelte ki, ami számára előnyös benne, de az Oculus szóvivője közölte, hogy fellebbezni fognak a döntés ellen.

Azóta történt

Előzmények