Októberben talpra állhat az SGI

A csődbíróság elfogadta a nagy teljesítményű számítógép- és adattároló rendszereket forgalmazó Silicon Graphics átalakítási tervét, így a vállalat már októberben kilábalhat a csődvédelemből. A tervezet szerint az SGI új felsővezetéssel és teljesen új összetételű igazgatótanáccsal kezdené újra, és már a június 30-án véget érő 2007-es üzleti évben nyereséges lesz.

Amint arról lapunk is beszámolt, az SGI májusban menekült csődvédelembe, miután a néhány hónappal korábban bejelentett és 250 fő elbocsátásával járó átalakítások nem hozták a várt eredményt. Az egykor a Szilícium-völgy egyik sztárjaként jegyzett vállalat – többek között a Jurassic Park látványvilágáért felelős hardver szállítója – már hosszú évek óta gyengén muzsikál. Legutóbbi lezárt üzleti negyedévében az árbevétel 108 millió dollárra csökkent az egy évvel korábbi 159 millióról, míg a veszteség 43 millió dollár körül alakult. Összehasonlításul: az SGI fénykorában, 1997-ben 3,7 milliárd dollár éves árbevételt ért el. A céget tavaly novemberben kivezették a New York-i tőzsdéről (NYSE), miután papírjainak értéke tartósan az 1 dolláros minimum alatt mozgott.

„Számunkra ez olyan, mint egy új SGI. Ez egy második cégalapítás” – mondta a januárban kinevezett új vezérigazgató, Dennis McKenna. Az újjászülető vállalat karcsúbb is lesz: 2200 megmaradt dolgozójából további 600 kerül lapátra, amitől éves szinten 150 millió dolláros megtakarítást remélnek. A termékkínálat is átalakul, és a csúcskategóriás, Intel Itanium processzoros rendszerek mellett nagyobb hangsúlyt kapnak az olcsóbb szerverekből felépített fürtözött rendszerek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SGI

Előzmények