Megmutatja a Google, hol károsítja a környezetet az olaj és a metán

Az űrből figyeli a Google, hogy az olajhoz és a metánhoz kapcsolódó tevékenységek hol okoznak károkat, közzé is teszik majd a térképeket.

A Google és az  Environmental Defense Fund együttműködésbe kezdtek, ennek keretében pedig egy új műhold segítségével térképezik fel azokat a forrásokat, amelyek olajhoz és metánhoz kapcsolódó tevékenységek révén károsítják a környezetet, fokozzák a felmelegedést.

A MethaneSAT a jövő hónapban indul útjára, ez egyik lesz azoknak a műholdaknak, amelyek a metánkibocsájtást követik a bolygón, hogy a főbb forrásokat felderítsék. A projektet az EDF, a New Zealand Space Agency és a Harvard University is segítik, például. Az adatokat még idén közzéteszik, a számítási teljesítményt a Google Cloud adja a feldolgozáshoz.

A Google az olaj- és gázinfrastruktúráról is térképet készít, AI segítségével. A térképeket a Google Térképpel is integrálják, hogy segítsék az adatok és történések megértését. Az információk a Google Earth Engine-en keresztül lesznek elérhetőek, ez ingyenes a kutatók, nonprofit cégek és a média számára.

Úgy vélik, az információk nagyon értékesek lesznek az energiacégek, a kutatók és a közszféra számára. Mindez pedig azért fontos, mert sok kormányzat tenne valamit ezekben a kérdésekben és főleg a metán kapcsán. Sok cég pedig az évtized végére nullára faragná a metánszivárgást. Az egyik legnagyobb metánkibocsájtó az USA, ezért is álltak elő kötelező tervezetekkel a témában.

Azóta történt

Előzmények