Segíthet megfékezni a klímaváltozást a Google új műholdja

A globális olajipar metánkibocsátását is figyeli a Google támogatásával üzemelő műhold.

Nagyjából egy hónapja már lehetett hallani a részleteket a Google új műholdjáról, hétfőn azonban kezdetét vette a cég és az Environmental Defense Fund közös küldetése. Az új műholddal igyekeznek feltérképezni és figyelni az olaj- és gázipar globális metánkibocsátását (de a mezőgazdasági hulladék és a szeméttelepek is fontos elemek).

A MethaneSAT egyike lesz azoknak a műholdaknak, amelyek a klímaváltozás elleni küzdelemben segíthetnek az emissziós adatok rögzítésével, különösen a láthatatlan, de fontos metánnal kapcsolatban. Ilyen adatokat egyébként az ESA és a GHGSat már rögzítenek, de a MethaneSAT részletesebb és nagyobb látószögű.

Az EDF szerint a decemberi, Dubai COP28 klímakonferencián ígéretet tévő olaj- és gázcégeket könnyebb lesz így felelősségre vonni, de a közelgő EU-s és amerikai metánszabályozásoknak való megfelelést is segíthetik. Az EDF reméli, hogy az elmaradó cégek konstruktív módon használják majd az adatokat, és javítanak a helyzeten.

A MethaneSAT fejlesztését többek között a New Zealand Space Agency és a Harvard University is segítették. A számításokat és feldolgozást a Google Cloud végzi majd.

Azóta történt

Előzmények