Olcsó lesz az ünnepi LCD

A karácsonyi szezonban igen jó áron lehet majd hozzájutni a lapos monitorokhoz és LCD tv-khez – jósolja az iSuppli piackutató cég, mely szerint a negyedik negyedévben jelentős túlkínálat lesz a készülékek kulcsalkatrészének számító kijelzőpanelekből. A gyártók azonban másként látják, vagy legalábbis szeretnék látni a közeli jövőt: a piac mintegy 40 százalékát birtokló Samsung és LG.Philips LCD várakozásai szerint az árak az év vége felé közeledve sem csökkennek majd. Tény, hogy a panelgyártóknak erre lenne szüksége ahhoz, hogy magukhoz térjenek a korábbi negyedévek meredek árzuhanásai és az ezzel párhuzamos profitcsökkenés okozta sokkból.

Az iSuppli szerint azonban egyelőre mégis a vásárlók járnak jól. Mint jelentésükben leírják: a termelés már a harmadik negyedévben is közel 5 százalékkal haladta meg a keresletet, ez a túlkínálat pedig az elkövetkező hónapokban az LCD monitorok és tévék árának csökkenését hozza majd. Ráadásul a túlkínálat hasonló szinten marad egészen 2006 negyedik negyedévéig – prognosztizálja a piackutató.

A gyártók szempontjából a bizonytalan gazdasági helyzet is rontja a képet. Az első félévben a panelek jelentős részét az erős karácsonyi szezont váró másodvonalbeli készülékgyártók vásárolták fel. Az energiaárak emelkedése, a lassuló gazdasági fejlődés azonban visszaveti a kereslet növekedését. További fejfájást okoz a gyártóknak az is, hogy a nagyméretű TFT-LCD panelek iránti igény sem nő a várt métékben.

Azóta történt

Előzmények