Újból fejest ugrik az LCD-k ára?

A Samsung már a jövő tavaszon gondolkodik, amikor piacra kerülnek a cég hetedik generációs flat paneljei. A világ legnagyobb LCD-gyártója sikeresen tesztelte az új, 1,87 x 2,2 méteres óriásképernyőket, amelyeket várhatóan áprilistól fognak forgalmazni.

A Samsung hatalmas gyártókapacitással fordul a legújabb technológia felé – a nyolc darab 40"-os panel gyártásához elegendő nyers hordozóüvegekből 45 ezer darabot állítanak elő havonta, majd 2006 második negyedévében ezt a számot is megduplázzák. A minél nagyobb hordozóüvegek gyártása kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy egy üveglapból a legtöbb kész panelt tudják kivágni, ezzel növeljék a termelékenységet és csökkentsék a fajlagos költségeket.

Lee Sang-wan, a Samsung LCD-üzletágának igazgatója úgy számít, hogy a piac 2010-ben fog tetőzni több mint 100 millió eladott panellel, amelyhez a jövő év egy 15 millióról 20 millióra történő növekedéssel fog hozzájárulni.

A termékdömpingből legnagyobb eséllyel mi, fogyasztók járhatunk jól. Hiszen ha a világ második legnagyobb gyártója, az LG.Philips is beszáll a versenybe, ahogy az elemzők számítanak rá, akkor jövőre az LCD-piac hatalmas túltermelési válságba kerülhet – jóval nagyobba, mint amilyennel idén szembesült. A folyadékkristályos kijelzők ára ezzel még a mostaninál is meredekebben zuhanhat jövőre.

Azóta történt

Előzmények