Olcsóbbak és okosabbak

Az informatikai termékek piacára jellemző folyamatos árcsökkenés következtében a gyártók az elmúlt években átalakították kínálatukat, és inkább többfunkciós készülékeket vezetnek be a piacra.

A nyomtatókkal egybeépített fénymásolók és szkennerek, a lemezre nyomtató DVD-írók mellett terjednek a televíziós tunerrel egybeszerelt monitorok, amelyek HD-felbontásra is képesek. A CRT monitorok piaca jelentősen beszűkült, az LCD-technológia az árak folyamatos esésének következtében néhány éven belül kiszorítja majd, de jelentős változáson mennek keresztül a folyadékkristályos kijelzők is. Jelenleg az eladások döntő részét a 17 colos készülékek adják, de két-három éven belül teret nyernek a 19 hüvelykes LCD-k – mondta Németh László, a Samsung magyar leányvállalatának it-üzletágvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Előrejelzések szerint jelentős az érdeklődés a nemrég megjelent széles képernyős kivitelek iránt is; a 16:10-es képarány egyrészt jobb a felhasználó számára is, másrészt ennek a gyártása sokkal gazdaságosabb, ami előbb-utóbb az árakban is megmutatkozik. A képfrissítési verseny lezárult, a jelenlegi 2-4 milliszekundum gyorsaság csökkentése helyett a kontraszt növelése lehet a cél, illetve a színhűség fokozása.

A nyomtatók területén a mono lézerprinterek jelentős áresése után egyelőre stagnálnak az eladások, de a színes lézer- és a multifunkciós nyomtatók iránt még mindig növekszik a kereslet. Továbbra is a sebesség növelésében versenyeznek a gyártók. A hazai nyomtatópiacon egyébként átrendeződés zajlik, a Hewlett-Packard nem egy szegmensben akár 80-90 százalékos részesedése jelentősen csökkent, bár az értékesítések mintegy felével még mindig első a magyar piacon, de a kisebb gyártók számottevő mértékben erősödtek az elmúlt időszakban.

Előzmények

  • LCD: mindenki nagyobbat akar

    A magyar Samsung-leányvállalat új it-vezetője legalább 20 százalékos árbevétel-növekedést tervez 2006-ra.

  • Az árversenyt nyögi a Samsung

    A dél-koreai óriásvállalat üzemi eredménye jelentősen csökkent. A félvezetőgyártás sínylette meg leginkább az erős versenyt.

  • Emelkednek a memóriaárak

    A gyártók mohósága miatt a hagyományos DRAM-chipekből hiány van a piacon.