Kinek kell a százdolláros laptop Windowszal?

A Microsoft a héten bejelentette, hogy elkészült a Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) alapítvány noteszgépére szabott Windows XP gyártásra kész (RTM) változata. A szoftvervállalat ún. korlátlan lehetőségek programját irányító James Utzschneider a blogjában azt írta, hogy így elméletileg nincs akadálya annak, hogy az első windowsos XO gépeket szeptemberben a szervezet felkínálja az érdeklődő kormányoknak. Kérdés, hogy lesz-e érdeklődő.

XO a Computexen
Windowszal érdekesebb lesz?

Mikor 2005-ben a davosi Világgazdasági Fórumon meghirdette, majd nem sokkal később az ENSZ csúcstalálkozóján be is mutatta százdolláros laptop néven ismertté vált – jelenleg 188 dollárért gyártható – hordozható számítógépét és ambiciózus oktatási programját, Nicholas Negroponte még úgy számolt, hogy 2008 végéig a zöld masinából közel 150 millió darabot juttatnak majd el a fejlődő országok diákjaihoz. Ettől a célkitűzéstől ma fényévekre van az OLPC: csupán néhány ország rendelt a gépből, azok is jóval kevesebbet az eredetileg minimumként megjelölt egymilliós darabszámnál. Az eddigi sikertelenséghez nagyban hozzájárult, hogy időközben a profitorientált nagyvállalatok is beszálltak a versenybe, így ma már éppen a piacot kitaláló alapítvány a leggyengébb szereplő.

Sok egykori lelkes támogató ország lépett vissza akkor, amikor a csekk aláírására került a sor. Líbia például éppen a Windowst hiányolta róla, mások pedig azt kérdezik: ki fog támogatást biztostani a géphez egy, két vagy három év múlva. A masinát gyártó Quanta és az alkatrész-beszállítók ugyancsak elégedetlenek, hiszen jóval nagyobb megrendelésekkel hitegették őket. Márpedig az ár a megrendelések függvénye: minél több gépet vesznek, annál olcsóbb a gyártás.

A windowsos változat amúgy is drágább lesz: az operációs rendszer licence gépenként három dollárba kerül, a futtatásához szükséges hardveres változtatások miatt pedig körülbelül további tíz dollár rakódik az árra, amely így 200 dollár körül állapodik meg. Ezzel viszont tovább csökken a zöld masina versenyképessége az Intel Classmate PC-jével szemben, amely ugyan kevésbé forradalmi, de erősebb hardverrel és nem utolsósorban szilárd gyártói háttérrel rendelkezik. Az Intel modelljéből csak az elmúlt héten rendeltek – ezúttal a mexikói és a portugál kormány – közel annyit, 550 ezer darabot, mint a XO-ból bejelentése óta összesen.

Azóta történt

Előzmények