A bíróságon is megbukik a százdolláros laptop?


Nicholas Negroponte

Nemcsak az időközben elszaporodott hasonszőrű termékek, de egy 20 millió dolláros per is rombolja az ún. százdolláros – valójában közel kétszer ennyibe kerülő – laptop, a XO amúgy sem túl rózsás túlélési esélyeit. Amint az AP híradásából kiderül, gépet kitaláló Nicholas Negropontét és az általa gründolt Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) alapítványt szabadalombitorlás miatt bíróságra citáló nigériai vállalkozás sikerrel vette a jogi procedúra első körét, és most az Egyesült Államokban próbál vélt igazának érvényt szerezni.

A pereskedés még tavaly novemberben kezdődött. A kérdéses cég, a Lagos Analysis (Lancor) szerint az OLPC a zöld masinához egyszerűen ellopta az általuk fejlesztett többnyelvű billentyűzetet és az azt vezérlő szoftvert, ezért követelnek kártérítést. A vállalkozás vezetője, Ade Oyegbola annak idején azt mondta, hogy a klaviatúrát hét évig fejlesztették, mégpedig azért, hogy a nigériai nyelvekben és nyelvjárásokban használatos mellékjelek gépelését egyszerűbbé tegyék. Így szülték meg a négy Shift billentyűt tartalmazó Konyint, amelyen a két extra gomb segítségével gyorsabban lehet ékezeteket, hangsúlyjeleket fűzni a karakterekhez.

A cégvezető szerint Negroponte annak idején vásárolt is két ilyen beviteli eszközt tőlük. Mikor aztán a végül XO névre keresztelt laptopot tavaly januárban a Las Vegas-i CES szakkiállításon is bemutatták, feltűnt nekik, hogy a billentyűzete kísértetiesen hasonlít a Konyinra. Oyegbola ez után felment az OLPC honlapjára, ahol megtalálta a klaviatúra tervrajzát is, amely szerinte majdnem teljesen azonos volt az ő termékükével. „Nem is próbálták takargatni, egy az egyben lemásolták” – mondta akkor a Boston Globe-nak. Ezen túl a billentyűzetet vezérlő szoftvert is visszafejtették, majd a fejlesztők számára elérhetővé tették az oldalon. „Lenyúlták a kódunkat, és nyílt forráskódúként közzétették” – panaszolta a cégvezető.

Tiltólistán

A múlt hónapban a lagosi bíróság elutasította az OLPC beadványát, amelyben a vád ejtését kérték, és meghosszabbította a laptop helyi forgalmazására vonatkozó tiltó végzését. Ettől az eljárástól függetlenül az alapítvány Massachusettsben is – a Lancornak itt képviselete van – hasonló kérelmet nyújtott be, amelyre a nigériai cég a szabadalmai jogtalan felhasználására hivatkozva viszontkeresettel válaszolt. Az ügy a héten szövetségi bíróság elé került.

Az OLPC egyelőre nem kommentálta a hírt. Egy írásos nyilatkozatban korábban azt közölte a szervezet, hogy tiszteletben tartják a találmányokhoz fűződő jogokat, és tudomások szerint a XO laptopban alkalmazott minden technikai megoldás licencét vagy maguk birtokolják, vagy annak rendje és módja szerint megvásárolták.

A lagosi egyébként egyike volt azoknak a kormányoknak, amelyek korábban ígéretet tettek az OLPC-nek arra, hogy vásárolnak a százdolláros laptopból, de a nigériai illetékesek végül egy rivális termék, az Intel által fejlesztett Classmate PC mellett döntöttek – ahogy több más ország is. Az alapítvány szerint azonban továbbra is van érdeklődés, és körülbelül félmillió gépet rendeltek tőlük eddig, többek között perui, uruguayi, mongol, ruandai, haiti és afganisztáni gyerekek számára.

Azóta történt

Előzmények