Omgili kereső: Oh My God, I Love It!


Az Omgili, e speciális kereső próbaváltozata már majd egy éve elindult, de nagyjából mostanra „állt be”, s a béta tesztelése után már teljes készültségben szolgálja a felhasználókat.

Az oldal ötletgazdája és fejlesztője Ran Geva, a p2p-megoldásairól ismert szakember (Peer2Mail, DYI P2P, Maileet, Sigster), aki a szolgáltatást – melynek neve egy betűszó (Oh My God, I Love It) – kifejezetten a felhasználói fórumok böngészésére tervezte. Ehhez Ran Geva egy speciális algoritmust készített, amely képes megkülönböztetni a vitákat, beszélgetéseket tartalmazó oldalakat a „szabályos” weboldalaktól, s ezen belül felismeri a különböző topikokat, a topikok címét és a válaszok szövegét, s ezeket a találati megjelenítés során tudja súlyozni is, vagyis a bővített keresés funkcióval külön-külön is kereshetünk a fórumok előbb említett részeiben. A bővített keresés ikonjai akkor is megjelennek, ha az egyszerű keresés során kijelöljük a keresőszót.


A cél természetesen az volt, hogy szűkítsék a lehetséges találatok számát, hiszen míg egy általános kereső például a „a legjobb kerékpár” keresőkifejezésre óriási mennyiségű, vegyes típusú találatot ad, addig az Omgili az adott témáról szóló beszélgetések között tallóz, s könnyen lehet, hogy itt hamarabb kaphat az érdeklődő hasznos tanácsot, mint ha a Google találatai közül igyekszik kihámozni a számára lényegeset. A folyamatosan növekvő adatbázisban jelenleg körülbelül 10 000 monitorozott fórum található.


Az alapszolgáltatáson kívül még két béta-fázisban lévő fejlesztés is szerepel az oldalon, a bal felső sarokban lévő linkek vezetnek el hozzájuk. A egyik a PowWOW, ahol az oldal saját fóruma működik, itt lehet például új topikot indítani, s emellett rendelkezik egy olyan keresővel, amely az érdeklődési terület szerint teszi böngészhetővé a fórumozókat. A másik, még tesztelés alatt álló szolgáltatás a Thumbs, ahol a már meglátogatott topikokat lehet értékelni. Itt tematikus csoportosítás segít a tájékozódásban. A közreműködéshez természetesen az Omgili oldalán is szükséges a regisztráció.

Azóta történt

Előzmények