Ön hogyan szedné ráncba a cégeket?

A magyarországi versenykultúra fejlesztése a célja annak a koncepciónak, amelyet e héten bocsátott honlapján keresztül nyilvános vitára a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A versenykultúra fejlesztésében való közreműködés – amelyet már a versenytörvény újonnan hatályba lépett rendelkezései is a GVH elnökének feladataként jelölnek meg – alatt a GVH elsősorban a versenypolitikai ismeretek terjesztését, valamint a verseny közgazdasági és jogi kérdéseivel foglalkozó szakmai közélet fejlődéséhez való hozzájárulást érti. Ennek érdekében a vitában főleg a versenyjoggal, a verseny témájú közgazdasági elemzésekkel foglalkozó felsőoktatási intézmények diákjainak, oktatóinak; az alap- és középfokú oktatásban résztvevő, érdeklődő tanároknak, tanulóknak; kutatóknak; a GVH versenyfelügyeleti munkájával kapcsolatba kerülő kis- és középvállalkozásoknak; versenyjogi jogviták megítélésével és eldöntésével kapcsolatba kerülő bíráknak a véleményére számít.

A versenykultúra fejlesztésével kapcsoltos feladatok átlátható és maradéktalan ellátása érdekében a GVH-n belül Versenykultúra Központ (VKK) néven önálló szervezeti egység alakult. A most nyilvánosságra hozott koncepció tartalmazza a versenykultúra fejlesztése érdekében 2006-ra meghatározott feladatokat, és az egyes feladatok ellátása kapcsán kialakított elveket, kereteket, ugyanakkor a koncepció nyilvános vitára bocsátásával a GVH lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy a célközönség, a közvélemény is bővíthesse ötleteivel, felvetéseivel a hivatal által megfogalmazott részfeladatok halmazát.

A 2006. évre előirányzott feladatok között szerepel idegen nyelvű szakkönyv fordítása és megjelentetése, ismeretterjesztő kiadványok készítése, szakmai rendezvények szervezése, illetve támogatása, szakmai pályázatok meghirdetése, oktatási – tudományos - kutatási projektek támogatása, a versenykultúrát terjesztő és fejlesztő szervezetekkel (pl. fogyasztóvédő civil szervezetekkel) és a bírákkal való együttműködés kialakítása, s munkájának támogatása, illetve a „verseny napja” koncepciójának kidolgozása, amelyek előkészítését a VKK a nyilvános tájékoztató közzétételével egyidejűleg megkezdte.

Azóta történt

Előzmények