Az elektronikus hírközlésről vitázna a GVH

A GVH legutóbb 1999-ben jelentkezett átfogó, elektronikus hírközlést érintő, nyilvánosság számára is hozzáférhető versenypolitikai elemzéssel. Az akkori állásfoglalás a hatályos jogszabályi környezet kritikai értékelésére és a küszöbön álló liberalizáció jóléti hatásainak feltérképezésére irányult. Most, hét év után – a liberalizáció során megszerzett tapasztalatok birtokában – a piaci folyamatok jövőbeni alakulása, fejlődésének irányai jól leírhatók. Míg 2002-ben a szabályozás, addig mára a piacnyitás eredményeként a verseny kedvező alakulása miatt lehet az elektronikus hírközlés piacai (távközlés, informatika, média) vonatkozásában fordulópontról beszélni.

A dokumentum a 2002-es piacnyitás átmeneti eredménytelenségének okain túl részletesen foglalkozik az elektronikus hírközléspiaci verseny jelenlegi és jövőbeni alakulásával, valamint a valószínűsíthető változások fényében kitér a szabályozást érő kihívásokra. Az észrevételek és javaslatok között szerepel egy független szabályozó hatóság létrehozásának gondolata is, melynek létrehozásával többek között összeadódnának a szabályozási ismeretek, így növekedne a munka szakmai minősége a szabályozási költségek egyidejű csökkenésével.

A dokumentum közzététele (PDF formátumban letölthető) egy konzultációs folyamat kezdete, melynek során a GVH észrevételeket vár az elektronikus hírközlés piacainak szereplőitől, e piacok versenypolitikai kérdéseiről véleményt alkotó szakmai közönség részéről. A közreadott versenypolitikai állásponttal kapcsolatos észrevételeket, véleményeket 2006. szeptember 15-ig várják az infokompolicy@gvh.hu címre, amelyekett várhatóan 2006 októberében szakmai konferencián vitatnak meg.

Előzmények