Önkormányzati adatvagyon-hasznosítás Oracle eszközökkel

Az Európai Unió politikájának egyik kiemelt kérdése a felzárkóztatás, a területi különbségek leküzdése, amelyhez az infrastruktúra kiépítésén, a szolgáltatás megteremtésén és az ösztönzésén át vezet az út. Ennek jegyében vezette be Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata azt az új informatikai rendszert, amely a birtokában levő adatok megosztásával segíti a szervezetek és a magánszemélyek tevékenységét. A pályázati úton megvalósításra került projekt során a hivatal által megbízott alvállalkozók az Oracle technológiáit felhasználva egy olyan adattárházat alakítottak ki, amelybe az önkormányzat publikus adatai a régi elektronikus dokumentumkezelési rendszerből akár teljesen automatizáltan átemelhetők.

A projekt keretében elindítottak két Oracle portált is, az egyiket belső használatra tervezték, a másik a nagyközönség számára is rendelkezésre áll. Az adatok megjelenítésére, csoportosítására Application Express alapon fejlesztett modulok szolgálnak. Ezzel az eszközkészlettel többféle adatcsoport (városfejlesztés, gazdálkodás, oktatás) adatai érhetők el, keresésekkel és listázásokkal, az eredmény többféle (html, pdf, txt) formában is előállítható. Az adatok egy része a kerület ingatlanaival is kapcsolatba hozható, ezért a keresés és az eredmények megjelenítése akár térképen is történhet.

A projekt 2007 szeptember végén zárult, jelenleg adatfeltöltés és beüzemelés zajlik. Mindezek eredményeképpen, illetve a szaporodó adatmennyiséget figyelembe véve, a kerület lakosai, vállalkozásai, továbbá minden érdeklődő és kutató hasznos információforrást talál a www.essentia.hu oldalon.

Azóta történt

Előzmények