Oracle-központ létesült a BMF-en

Figyelemre méltó idei sorozatának újabb állomásához érkezett a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara, hiszen még csak alig néhány hét telt el azóta, hogy szorosabb partneri viszony létesült a két amerikai óriásvállalattal (HP, Intel) és a német központú SAP-val, máris újabb it-nagyágyú, az Oracle is komolyabb támogatásra szánta el magát. Dr. Sima Dezső főigazgató és a szoftvervállalat magyar cégének vezére, Füzes Péter szentesítették tegnap aláírásukkal azt az új együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a főiskolán Oracle Kompetencia Központot (OKK) hoznak létre még ebben a félévben.


Füzesi Péter (Oracle) és Dr. Sima Dezső (BMF-NIK)

A megállapodás szerint a központban az adatbázis-kezeléshez kapcsolódó tantárgyakat, képzési szakirányokat fejlesztenek ki, elsősorban az adatbányászati technológiák, a többprocesszoros architektúrák és a grid-technológia terén. Emellett tankönyveket készítenek, az Oracle-lel közösen konferenciákat, programozási versenyeket szerveznek, továbbá korszerű kutatási és oktatás-fejlesztési programokat indítanak. A BMF-en többek között egy 24 munkaállomásos oktató- és kutatólabor is kiépítésre kerül. A vállalati szoftverek világában vezető szerepet játszó vállalat a BMF-NIK számára a felsőoktatási kezdeményezése (Oracle Acadaemic Initiativ, OAI) keretében kedvezményes licenceket és terméktámogatási szolgáltatásokat biztosít, valamint a fentiekben vázolt tevékenységhez szakmai és anyagi támogatást nyújt. Az új típusú kutatási és műszaki fejlesztési együttműködésben többek között olyan tervek szerepelnek, hogy a kompetencia-központban vakok számára is használható segédeszközök – például intelligens diszpécserközpont – létrehozását segítő beszédfelismerő és asszociatív alkalmazásokat fejlesztenek ki a cég adatbázis-technológiájára alapozva.

A Budapesti Műszaki Főiskola még idén megkezdi a bolognai rendszer alapján a kétciklusú képzésre történő áttérést. Ennek lényege, hogy a hallgatók előbb – szakterülettől függően hat vagy hét félévig – alapképzésre járnak, melynek végén egy alap-, úgynevezett Bachelor (BSc, BA stb.) fokozatot szereznek. Ezzel azonnal munkába állhatnak, de rögtön vagy később tovább is tanulhatnak, a második ciklusban másfél-két év alatt mesterdiplomát, úgynevezett Master (MSc, MA stb.) fokozatot szerezhetnek. E rendszerben a képzések fontos elemei lehetnek a mostanihoz hasonló korszerű kompetencia-központok.

Azóta történt

Előzmények