Betiltották Oroszországban a digitális valuták használatát

„Az anonimitást biztosító fizetési rendszerek és digitális valuták – köztük a legismertebb, a Bitcoin – pénzhelyettesítőnek minősülnek, és sem magánszemélyek, sem intézmények nem használhatják őket.” – olvasható az orosz Legfőbb Ügyészség múlt hét végén kiadott közleményében. A hivatal hangsúlyozta, hogy az Orosz Föderáció hivatalos fizetőeszköze a rubel, minden egyéb pénznem vagy pénzhelyettesítő bevezetése tilos, és más állami intézményekkel együtt már dolgoznak a hatályos pénzügyi jogszabályok szigorításán. Addig is, az orosz hatóságok minden virtuális fizetőeszköz használatát lehetséges veszélyforrásként, gyanús esetként fogják kezelni.

Kína után így Oroszország is megpróbálja állami szinten korlátozni az egyre jobban elterjedő Bitcoin és egyéb virtuális valuták használatát, mert ezek megfelelően használva anonim pénzügyi tranzakciókra biztosítanak lehetőséget, és az állami szervek szerint nagyon megkönnyítik a bűnözők dolgát. Az ügyészség szerint ezen rendszerek használatával az állampolgárok és az intézmények is azt kockáztatják, hogy – akár akaratuk ellenére – pénzmosásba keverednek,  vagy akár terrorista tevékenységeket is elősegíthetnek.

Azóta történt

  • Eltűnt a Mt.Gox

    Az egyik legnagyobb és a közelmúltig az egyik legmegbízhatóbbnak tartott Bitcoin-kereskedő oldal tegnap este óta elérhetetlen, hivatalos információt eddig nem adtak ki. Az alapító hétvégén kilépett a Bitcoin Alapítvány igazgatótanácsából.

  • Csődvédelmet kért a Mt.Gox

    Mark Karpeles vezérigazgató egy Tokióban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, lehet, hogy az összes, náluk tárolt bitcoint elvesztették.

  • Újabb Bitcoin-kereskedő dőlt be

    A mostani áldozat a kanadai Flexcoin, a három éve működő cég állítása szerint egy hacker hibát talált a rendszerükben, és ellopott 896 bitcoint.

  • 1 bitcoinért kerülhet új tulajdonoshoz a Mt.Gox

    Jelenlegi árfolyamon nagyjából 90 ezer forintért venné meg egy befektetői csoport a csődvédelembe menekült céget, és újra felvirágoztatná.

Előzmények