A kínai kormány, a Francia Nemzeti Bank és Alan Greenspan nekiment a Bitcoinnak

Miközben a Bitcoin népszerűsége és ezzel együtt árfolyama is jelentősen megugrott, a virtuális pénz ellenzői is egyre hangosabban fejezik ki nemtetszésüket az új fizetőeszközzel kapcsolatban. A kínai kormány megtiltotta az ország pénzügyi intézményeinek, hogy bármilyen módon kereskedjenek a Bitcoinnal, elemzők szerint ezzel a lépéssel indulhat egy átfogó szabályozási kísérlet Kínában, ahol az elmúlt hónapokban rendkívül megugrott a Bitcoin népszerűsége, és ennek köszönhetően a BTC China a világ legnagyobb Bitcoin-váltó oldalává vált. Bár a kínai központi bank szerint a Bitcoin egyelőre még nem jelent veszélyt az ország pénzügyi rendszerének stabilitására, jelentős kockázatokat hordoz magában – a kínai vezetés számára feltehetően főleg azért, mert elővigyázatosan használva szinte lehetetlen egy Bitcoin-tárcát valós tulajdonosához kötni, és ez megnehezíti a pénzmozgás követését.

Szintén a mai napon a Francia Nemzeti Bank is kiadott egy nyilatkozatot, melyben aggodalmát fejezte ki a virtuális fizetőeszköz lehetséges veszélyforrásaival kapcsolatban. Az FNB szerint a Bitcoin szélsőséges és hirtelen árfolyamingadozásai miatt nagyon nagy kockázatot jelent azok számára, akik nem spekulációra, hanem vásárlásra szeretnék használni, az anonimitás pedig jelentősen megkönnyíti a pénzmosást és a terrorcselekmények finanszírozását. Az intézmény a Bitcoint elfogadó kereskedőket is figyelmeztette arra, hogy nem lehetnek biztosak abban, hogy később valós pénzre tudják azt átváltani, és semmilyen jogi támogatásra nem számíthatnak, ha valami balul sül el.

Alan Greenspan, napjaink egyik legbefolyásosabb közgazdásza és az Egyesült Államok központi banki rendszerének szerepét betöltő FED egykori elnöke a Bloombergnek adott interjújában pedig azt mondta, hogy szerinte a Bitcoin egy hatalmas lufi, ami mögött nem áll semmilyen valós érték. Erre persze nagyon sokan felkapták a fejüket, főleg a Twitteren rengeteg írták nem titkolt cinizmussal azt, hogy ha Greenspan azt mondta, biztos úgy is van – miközben a FED-et közel 20 éven át igazgató szakember a 2000-es dotkom- és a 2005-ös amerikai ingatlanlufit is híresen (hírhedten?) félreismerte.

Ráadásként még a Silk Road bezárása után felbukkanó, szintén mindenféle illegális dolog anonim árusításának piacteret biztosító Sheep Marketplace is lehúzta a rolót, üzemeltető szerint azért, mert egy hacker hibát talált a rendszerükben, és sikeresen meglovasított 96 000 Bitcoint, ami mai árfolyamon közel 110 millió dollárt ér, és a forgalomban levő Bitcoin-mennyiség 1 százaléka. A történet viszont sokak szerint sántít, és felmerült a gyanú, hogy a lopást az oldal tulajdonosai rendezték meg, hogy így léphessenek meg a felhasználók Sheep Marketen tárolt pénzével.

A Bitcoin mindenesetre szépen átvészelte a nehéz napot, régebben az árfolyam egy ehhez hasonló negatív hírözön hatására szabadesésbe ment volna át, de most néhány óra alatt elmúlt a "sokk" (miközben úgy 25-30 százalékos esés következett be), és utána gyorsan visszatért az 1100 dollár körüli szintre.

Azóta történt

Előzmények

  • 1000 dollár felett a Bitcoin

    Az év elején még csak 20 dollár körül mozgott az árfolyam, a Silk Road másfél hónappal ezelőtti lekapcsolásakor pedig még mindig csak 140 dollárt ért egy Bitcoin.

  • (Frissítve!) Vajon merre van a Silk Roadtól elkobzott Bitcoin?

    Erről és a Silk Road-ügy Bitcoinra gyakorolt esetleges hatásairól kérdeztük Blummer Tamást, a Bits of Proof szakértőjét. Megvan a tárca, benne 27,5 ezer Bitcoinnal.