Összeolvad a Moblin és a Maemo

Az Intel és a Nokia összegyúrja eddig egymástól teljesen függetlenül fejlesztett Linux-alapú operációs rendszerét, a Moblint és a Maemót – jelentette be a két gyártó tegnap a barcelonai Mobile World Congress (MWC) szakkiállításon. A kooperáció célja az, hogy a támogatott eszközök palettájának kiszélesítésével és az erőforrások egyesítésével javítsák a platform esélyeit az egyre szaporodó rivális szoftverrendszerekkel szemben.

„Felismerték, hogy csak nagyobb léptékre váltva győzhetik le a Microsoftot, a Google-t és az Apple-t, ha több eszközre viszik el a platformot. De azt még nem látják, hogy nemcsak ez a fontos, hanem az is, hogy a felhasználóknak tetsző terméket készítsenek. A méhek nem a legnagyobb kertet keresik, hanem a legszebb virágokat” – kommentálta a bejelentést a helyszínen a Reuters tudósítójának egy szakértő.

A MeeGo névre keresztelt operációs rendszer nyílt forráskódú lesz, fejlesztését – ahogy eddig a Moblinét is – a Linux Alapítvány koordinálja. A projektet szponzoráló Intel és Nokia azt reméli, hogy a platformot egy sor hordozható eszközön, köztük netbookokon, tábla PC-ken, okostelefonokon, szórakoztatóelektronikai készülékeken és autós rendszerekben is használják majd. Az alkalmazások fejlesztéséhez a keresztplatformos, ugyancsak nyílt forrású Qt keretrendszer áll rendelkezésre.

A MeeGo mind az ARM-, mind az x86-os architektúrát támogatja majd. A Nokia-mobilokhoz írt alkalmazásokat az Ovi Store-ban, az Intel Atom chipekre épülő gépekhez szánt programokat pedig az Intel AppUp Centerben lehet majd beszerezni. Az operációs rendszer első kiadásának megjelenését a második negyedévre ígérik, az azt használó első készülékek pedig az év második felében kerülhetnek piacra.

Azóta történt

Előzmények