Öt év múlva jöhet a 3D-s IPTV

A közel másfél évvel ezelőtt megalakult Mobilitás és Multimédia Akkreditált Innovációs Klaszter (MMKlaszter) mintegy 20 milliárd forint értékű gazdaság- és versenyképesség-élénkítő projekt- és programkezdeményezéseket dolgozott ki a 2009. évre. A magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenység előmozdítására gründolt tömörülés ernyője alatt jelenleg 11 projektkezdeményezés fut összesen 12 milliárd forint értékben, ezek fele nemzetközi szintű konzorciumi összefogásban valósul meg.

„Az MMKlaszter által előkészített projektek közül a legnagyobb a 13 millió euró volumenű,  FP7-es 3D IPTV projekt, amelynek eredményeként mintegy 5 év múlva három dimenzióban nézhetik majd az európai IPTV-előfizetők a különféle filmeket, műsorokat, interaktív alkalmazásokat platformtól és 3D-s kijelzőtől függetlenül” – magyarázta Pukler Gábor, a társulás elnöke, a Magyar Telekom Új Üzleti Lehetőségek és Üzletfejlesztési Ágazat igazgatója. Ehhez a projekthez olyan társaságok csatlakoztak, mint a német Fraunhofer, a spanyol Telefónica vagy a Walt Disney Studios svájci K+F központja.

Egy másik jelentős MMKlaszteres kezdeményezés egy viselhető szenzorokon alapuló, az egészséges életvitelt támogató multimédiás és mobilkommunikációs termékcsalád kifejlesztése, amellyel az MMKlaszter tagjai egy újfajta telemedicina-szolgáltatást fognak bevezetni 12 hónapon belül. Két másik projektben az időskorúak számára kívánnak olyan infokommunikációs szolgáltatásokat nyújtani, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyes ember jobb életminőségben és egészségben töltse öregkorát.

Az alkalmazás- és szolgáltatásfejlesztések mellett az MMKlaszter „High-Tech Zone” néven Budapesten olyan high-tech infrastrukturális beruházást kíván megvalósítani EU-s támogatással, amely megteremtheti a hazai high-tech és start-up cégek innovációs tevékenységét támogató inkubációs, illetve a prototípusok piaci bevezetéséhez szükséges menedzsmentfeltételeket. A közel 1,5 milliárd forint értékű projekt keretében egyrészt egy közel 600 négyzetméteres fejlesztői és demonstrációs tér, másrészt egy „élő” tesztkörnyezet kerül kialakításra 50 lakásban, illetve egy közel 60 lakóegységből álló nyugdíjasotthonban.

Az MMKlaszter rövid távú tervei között szerepel egy kockázatitőke-befektetői Venture Cluster program elindítása, amely egyrészt a már elindított prototípusverseny országos szintűvé emelését, másrészt az infokommunikációs iparágban egy vertikális inkubációs program elindítását takarja az MMKlaszter infrastruktúrájára, tőkéjére és menedzsmentjére építve – közölték.

Azóta történt

Előzmények