Évente négybillió forintnyi érték fordul meg a brit p2p-hálózatokon

Körülbeül 12 milliárd fontnyi (közel négyezer milliárd forintnyi) értéket képvisel az az illegálisan forgalmazott tartalom, melyet évente a p2p-hálózatokon megosztanak egymással a brit felhasználók – állítja egy friss jelentés, melyet a kormány megbízásából készítettek.

A szellemi tulajdonjogot védő tanács (Strategic Advisory Board for Intellectual Policy – SABIP) megbízása alapján készült jelentés szerint az illegális tartalommegosztás roppant komolyan befolyásolja az Egyesült Királyság gazdaságát, hatalmas összegű adótól esik el az állam, s a foglalkoztatottságra is negatív hatásai vannak. Az eddigi hasonló felmérésektől némiképp eltérően a jelentés készítői szerint az alapvető kérdés a jelen helyzetben nem az, hogy hogyan vagy miért töltenek le az emberek, hanem az, hogy kik teszik meg ezt, s lehetséges-e e magatartás megváltoztatása: „S ha ez nem változtatható meg, akkor az merül fel, hogy minek kell megváltoznia: a törvényeknek, az üzleti modelleknek, vagy pedig a kreatív ipar és a szellemi közkincs (public domain) közti viszony újrafogalmazására van szükség".

A jelentés készítői úgy látják, hogy bizonyos változások már észlelhetőek az üzleti modelleket tekintve – itt két példát hoznak fel, a BBC nagy sikerű iPlayer szolgáltatását, ahol előfizetés alapján lehet streamműsorokat nézni, illetve a még ennél is népszerűbb Spotify zenei szolgáltatást, ahol már több európai országban a reklámokért cserébe ingyenesen hallgathatnak zenét a felhasználók.

A jelentés egybecseng David Lammynek, a kulturális és oktatási minisztérium felsőoktatásért és szellemi tulajdonért felelős államtitkárának véleményével, aki tisztában van azzal, hogy minden negyedik brit állampolgár tölt le illegálisan tartalmakat a netről (a jelentés szerint ez körülbelül hétmillió ember, a mérési időszakban egy hétvégén 1,3 millióan használtak p2p-hálózatokat), ám a megoldást nem a büntetésben látja elsősorban. Főként neki köszönhető, hogy egyelőre elvetették a brit „három dobásod van" törvénytervezet kidolgozását. Lammy azt is elmondta a jelentés kapcsán, hogy a hálózatok fejlesztése, a sávszélesség növekedése csak tovább erősíti a fenti trendet, épp ezért reméli, hogy a probléma súlyára való tekintettel olyan európai megoldás születik, mely nem elsősorban a felhasználók kriminalizálásával, hanem egy összetett, kifinomult új rendszerrel oldja meg a szellemi tulajdonjogok védelmét.

Azóta történt

Előzmények