Szenzációs 3D-s szimulátor fogorvos hallgatóknak

A chicagói Illinois Egyetem a napokban tette közzé, hogy fogorvosnak és szájhigiénével foglalkozó szakembernek készülő hallgatói az egyetem kutatóival együtt kifejlesztettek egy olyan eszközt, amely komoly segítséget jelenthet e szakmák oktatásában.

Az igen finom és pontos mozdulatokat igénylő fogkezelés gyakorlatának megtanulása ugyanúgy gond a fogorvos hallgatók esetében is, akárcsak a sebészeknél, ezért roppant hasznos lehet a tudományos lapokban már tavaly ősszel bemutatott PerioSim nevű eszköz, mely a 3D-s számítógépes megjelenítést kombinálja egy érintésérzékeny szenzorral. A felhasználó – akárcsak annál az eszköznél (Maglev), melyről nem régen írtunk – a PerioSimet kezelve „meg tudja fogni, érinteni” a virtuális alakzatokat, jelen esetben a fogsort, a fejet. A hallgatók egy (a valódi kezelésnél használthoz hasonló) speciális fogászati vizsgáló eszközt, egy úgynevezett szondát mozgatnak egy érzékelőn, s ez küldi a jeleket a szoftvernek. A gyakorló orvos pontosan úgy érzi a kezével, mintha a képernyőn látható fogsoron dolgozna.

szimulátor

A virtuális alapú eszköz kiválthatja az eddigi megoldásokat, amikor bábukon, állatokon és vállalkozó kedvű pácienseken kellett az alapismereteket elsajátítani. További előnye az eljárásnak, hogy az interneten keresztül is elérik a hallgatók, tehát otthon is gyakorolhatnak.

A komoly tudású szoftver számtalan lehetőséget képes modellezni: eljárásokat tárol és tanít, a hallgató rögzítheti, elmentheti tevékenységét. Sőt, az úgynevezett visszajátszás üzemmód segítségével azt is meg lehet tenni, hogy az oktató rögzít egy konkrét eljárást, a hallgató pedig lejátssza magának, miközben a kezét a szondán tartja, s így érzékeli is a tanár mozdulatait is, nem csak látja.

A fenti előnyök mellett – jegyzi meg Arnold Steinberg, a projekt vezetője – az sem elhanyagolható, hogy egy ilyen rendszer használata jelentős költségcsökkenéssel is jár.

Azóta történt

  • Legyél te is virtuális pilóta!

    Nagyon komoly játék: a virtuális repülés új dimenziókat nyit az aviatikára fogékony emberek életében, egyszer akár még valódi repülésirányítók is lehetnek.

Előzmények

  • Vasárnapi csetresz – 3D-ben

    Magyar programozó keltett nemzetközi feltűnést a héten, amikor olyan eljárásokat mutatott be, amelyekkel az Excel táblázatkezelőt háromdimenziós grafikai motorként lehet használni.

  • Megoldották: a virtuális csajokat már meg is lehet fogdosni

    Kutatók egy olyan rendszert fejlesztettek ki, mellyel a virtuális alakzatok textúráját és alakját az ember a kezével érzékelheti – s mindezt mechanikus eszközök nélkül.

  • Érkezik a Nav N Go iGO 8

    A magyar szoftvercég piachódítása eddig töretlen, s láthatóan nem adják alább: a világ élmezőnyébe kívánnak kerülni.

  • Az ötödik számítástechnikai forradalom

    Steve Ballmer szerint a 2015-ig tartó időszak számít majd az ötödik információtechnológiai forradalomnak, mely során a még mindig idegen technológia a személyes élet természetes része lesz.