Az ötödik számítástechnikai forradalom


Ballmer I.

Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója előadást tartott hétfőn a hannoveri CeBIT kiállításon, s nagy ívű beszédében a számítástechnika történeti korszakolására helyezte a hangsúlyt: „Legutóbb 2002-ben beszéltem itt. Akkor megemlítettem, hogy már 22 éve dolgozom a Microsoftnál, s ezalatt három számítástechnikai forradalmat éltem át. Most, hat évvel később, már úgy fogalmazhatok, hogy 28 éve dolgozom a Microsoftnál, s négy forradalmat éltem át” – indította beszédét Ballmer, utalva arra, hogy szerinte egy-egy „forradalmi” időszak körülbelül hét évig tart az IT területén.

A Microsoft vezetője a következő négy „forradalmi változásra” utalt:

  1. A személyi számítógép meghatározó termékké vált, mely nagy tömegek számára tette lehetővé a számítástechnika alkalmazását
  2. A grafikus felhasználói felület megjelenése jelentősen megkönnyítette a komputerek használatát
  3. Az internet elterjedése drámai mértékben változatta meg a mindennapi kommunikációt és az információáramlást
  4. A Web 2.0 új korszakot hozott, melynek következtében az internethasználat dinamikussá, közösségivé alakult, az oldalnézegetést a szolgáltatások váltották fel, az információk publikálására és megosztására került a hangsúly

Ezek után tért rá Ballmer fő mondanivalójára, mely szerint ezt a négy „forradalmat” most egy ötödik követi, melyet a személyes lehetőségek kibővülése, a társadalmi kapcsolatok és a globális tartalmak fognak meghatározni, s a szakember úgy látja, hogy az előző négy igazából csak arra szolgált, hogy ezt a legfontosabbat, az ötödiket megalapozza.

Ballmer részletezte is vízióját. Az ötödik forradalom – mely körülbelül 2015-ig meghatározza majd az iparág fejlődését – egyik szükséges feltétele volt és maradt, hogy a hardvereszközök mind gyorsabbak és nagyobb tudásúak, ugyanakkor egyre kisebb méretűek. A második igen fontos tényező, hogy jelentős mértékben megnőtt a hardverek tárolókapacitása, s ezzel párhuzamosan elképesztő ütemben épülnek hatalmas adatközpontok szerte a világon. A Microsoft vezetője kitért arra is – amely tendenciát Bill Gates emleget előszeretettel mint a jövő útját –, hogy igen dinamikus fejlődés tapasztalható a „természetes felhasználói interfészek” területén (érintőképernyők, beszédfelismerő programok stb.)


Ballmer II.

Itt Ballmer egy merész gondolati ugrást kockáztatott meg, mivel kijelentette: az előbb felsorolt technológiai változások segíteni fogják az embereket abban, hogy a Föld lakói megállítsák a globális felmelegedést, javítsák az egészségügyi ellátást s magasabb szintre emeljék az oktatás színvonalát. Mindez azért lesz lehetséges, mert az információkhoz jutás, a kommunikáció és a számítástechnikai kapacitásokhoz való hozzáférés teljesen problémamentes és természetes lesz.

A számítástechnika felhasználása jelen állapotában még mindig bonyolult, túl sok eszköz, túl sok forrás létezik. Ballmer szerint az „ötödik forradalom” ezt a helyzetet változtatja majd meg, s nincs messze az az idő, amikor bármilyen eszközön bármilyen tartalom elérhető lesz: „Nem kell majd azzal foglalkoznod, hogy az információidat hol tárolják. Nem fog számítani, hogy milyen eszközt használsz. Bejelentkezel, kattintasz és már hozzá is férsz ahhoz, amire szükséged van.” Ballmer jóslata szerint a tartalom jellegétől függetlenül (mindegy, hogy szöveg, hang vagy videó) lehet majd adatokat küldeni bármelyik eszközről bármelyik eszközre, s a felhasználóknak elegendő lesz egyetlen „digitális azonosító”, hogy mindenhez hozzáférjenek. Sőt: „Az ötödik forradalom során a szoftverek képesek lesznek megismerni a felhasználók szokásait, felfogják, hogy mik a kedvenc elfoglaltságai, s meg tudják majd jósolni a szükségleteit is. Ha belegondolunk, az emberek számítógépei az ehhez szükséges információk jó részét már most is tárolják, ismerik. Az ötödik forradalom során megtanítjuk a számítógépeket, hogy hogyan használják fel ezeket.”

Ezek után kitért arra, hogy a társadalmi interakciók mind nagyobb arányban az internet segítségével zajlanak (kapcsolattartás, barátkozás stb.), s a jövőben e kapcsolati formák fenntartása és feltételeinek egyre magasabb színvonalú biztosítása lesz a technológiai cégek feladata (például a 3D-s, holografikus megjelenítés továbbfejlesztése és alkalmazása). [Talán a Star Warsból megismert holografikus kommunikációra gondolt? – a. szerk.]

Az előadás zárásaként Ballmer újra arról beszélt, hogy a kommunikáció problémamentessé válásával az emberiség tudásanyaga könnyedén elérhető lesz bárhol a világon, az oktatás minőségi változáson fog átesni, s a globális problémákra globális válaszokat tudunk majd adni.

Azóta történt

Előzmények