Offline Pirate Bay egy újságosbódéban

Habár nagyon úgy tűnik, hogy a Pirate Bayt – vagy annak szellemi örökösét – semmilyen módon nem lehet megmenteni, s a legkitartóbb hívek ötletei sem segítenek, azért a partizánakciók még tartanak, s ezek közül az egyik legérdekesebb, hogy újra van egy hely, ahol még mindig hozzá lehet jutni a több országban letiltott torrentoldal fájljaihoz, méghozzá offline módon (na, nem teljesen így, nyilván, de majdnem).

Pirate Bay

Az eladás bejelentése után nem sokkal később adott róla hírt a Pirate Bay szócsövének tekinthető TorrentFreak, hogy letölthető és elmenthető az oldal 21,3 gigabájtos adatbázisa, amely közel 900 ezer, a metaadatokat tartalmazó torrentfájlt tartalmaz. Egy lelkes csoport erre alapozva a hónap elején a németországi Weimarban egy Pirate Bay standot nyitott, ahol az érdeklődők hozzáférhetnek ezekhez az adatokhoz. Mivel a lementett adatcsomag az oldal szinte teljes másolatát tartalmazza, a kioszkban feltelepített oldalt a helyi wifihálózat segítségével minden odáig elsétáló felhasználó igénybe veheti (magának a standnak – vicces módon, de érthetően, s ebben igazán különleges a kezdeményezés – nincs internetkapcsolata).

Pirate Bay

A mentésnek köszönhetően a Pirate Bay oldalának számtalan klónja jelent meg az interneten, ám a weimari kezdeményezés azért érdekes és figyelemre méltó, mivel a stand megnyitása nyilvánvalóan demonstratív és provokatív szándékkal született meg – abban az országban, ahol az Európai Parlamentbe bejutott svéd után a világ második legnagyobb kalózpártja működik.

Azóta történt

Előzmények