Problémásnak tartják a Google-t

Szeptember 2-án jár le a kibocsátás utáni első zárlat, amely megtiltja a Google-részvényekkel való bennfentes kereskedést. A részvényt a piac problémásnak tartja, ezért is lehet érdekes, mit lépnek a céghez közel állók.

Két hete kezdődött a kereskedés a Nasdaqon az internetes keresőjéről híres Google papírjaival. A várva várt kibocsátást botrányok kísérték, és azóta is sokan problémásnak tartják a részvényt. Egy, a Playboyban megjelent interjúban a cég tulajdonosai megszegték az amerikai értékpapírtörvényt, amely megtiltja, hogy a tulajdonosok, a cég vezetői és a kibocsátással foglalkozó brókercégek nyilatkozzanak a papírról a jegyzési időszak lezártát követően bizonyos időszakon át (ez 40 vagy 25 nap lehet). Ezen túlmenően a kibocsátás előestéjén az eredeti 180-135 dolláros részvényenkénti árat 37 százalékkal csökkentették, és két korábbi tulajdonos saját részvényeiből a tervezett 10,5 millió helyett csak 5,5 milliót hozott forgalomba.

A rossz kezdés után azonban kedvezőbbre fordult a részvény sorsa. A kibocsátás óta a papír folyamatosan 100 dollár fölött forog, a kibocsátáskori 85 dolláros árnál körülbelül 15-20 százalékkal magasabban. Tegnap 102 dollár fölött állt, a jövőbeli kilátásokat illetően azonban sokan pesszimisták. A Janco Partners egyik elemzője például a múlt hét végén – a jelenlegi árfolyamot túlzottan magasnak tartva – 76 dolláros célárfolyamot állapított meg a papírra.

Sokakat az is zavar, hogy a cég mostohán bánik a részvényesekkel. Az alapítók, a vezetők és az alkalmazottak kezében lévő papírok egyenként tíz szavazatot érnek, míg a mezei részvényesekéi csak egyet, így a közgyűlésen a régi tulajdonosoké a szavazatok 83 százaléka.

Az igazgatótanács függetlenségével is gondok vannak. A hat külső it-tag közül csak háromnak nincs kapcsolata a céggel, pedig az intézményi részvényesek szervezete (Institutional Shareholder Service) azt díjazza, ha a külső it-tagok legalább kétharmada független. Nem is csoda, hogy a szervezet a Google vállalati vezetését a vizsgált 7500 cég közül az egyik legrosszabbnak, egyenesen utolsó előttinek minősítette.

Holnaptól egy zárlat feloldódódása miatt 4,6 millió bennfentes Google-részvény foroghat majd a piacon, és talán kiderül valami abból, hogy az érintettek mit gondolnak a jelenlegi árfolyamról. Igyekeznek-e majd megszabadulni az internetes cég papírjaitól, vagy a nagyobb haszon reményében megtartják részvényeiket.

Azóta történt

Előzmények