Keresse meg egymillióért az eltűnt újságírót!

A szabadúszó, többek között a Wired-nek, a New Yorker-nek, az Outside-nak, a New York Times Magazine-nak dolgozó újságíró, Evan Ratliff augusztus 15-én bejelentette, hogy eltűnt, s aki harminc napon belül megtalálja őt, az megkapja a Wired által felajánlott 5000 dolláros (körülbelül egymillió forintos) „fejpénzt”.

Ratliff performance-ának célja, hogy tesztelje: a digitális világban, a 24/7 online kapcsolat korában képes-e egy ember láthatatlanná válni. E feltételekből következik, hogy akciója során nem titkol el információkat magáról, renszeresen „online” lesz, ám e körülmények között kísérli meg, hogy megtalálhatatlan legyen.

Ratliff a motivációt egy arkansasi férfi, a 42 éves Matthew Alan Sheppard esetéből merítette, aki egy nap úgy döntött: kilép korábbi életéből, melynek terheit (stressz, munkahelyi gondok, anyagi, egészségügyi problémák, a családja miatt érzett felelősség súlya stb.) nem volt képes tovább elviselni, s otthagyja 10 éve tartó házasságát és hétéves lányát. A férfi egy családi kiránduláson beugrott egy folyóba, majd „eltűnt”. Ám akadtak, akik nem hittek a halálában, s a Wired magazin tárta fel oknyomozó riportjában a történteket.

Ratliff

Forrás: Wired

Sheppard esete csak az ötletet adta, Ratliff vállalkozása más jellegű: azt szeretné kipróbálni, hogy egy olyan világban, ahol ezer helyen gyűjtik az emberekről a digitális információkat, ahol különféle okolból folyamatos megfigyelésnek és ellenőrzésnek vannak kitéve a polgárok, vajon rejtve tud-e maradni egy hónapig: „rengeteg nyom vezet hozzánk: GPS-es mobilok, bankkártyák, IP-címek, a repülőtéri azonosítások, közösségi oldalak – voltaképpen könnyebb egy új személyiséget lopni magunknak, mint elveszíteni a régit”. Épp ezért, a kísérletet érdekesebbé teendő, Ratliff megoszt az önkéntes magánnyomozókkal számtalan olyan információt, melyek segíthetik őt azonosítani: fénykép, személyes adatok, Twitter-azonosító, az interneten használ nickneve, kedvenc elfoglaltságai stb. Az újságíró megígérte, hogy nem hagyja el az Egyesült Államok területét, rendszeresen használni fogja az internetet, a közösségi oldalakat, a mobiltelefonját, vásárol stb. – tehát nem bújik el egy barlangba, ellenkezőleg.

A „vadászat”, melyről nyilván számtalan tanulmány, elemzés készül majd, elkezdődött, s az érdeklődők a Wired erre kijelölt oldalán tájékozódhatnak az eseményekről.

Előzmények