Razzia vetett véget a Cisco kirendeltségén a sokszázmilliós adócsalásnak

Brazíliában letartóztatták a Cisco több ottani vezetőjét és munkatársát adócsalás vádjával – adja hírül a Reuters.

A hírügynökség a helyi rendőrség és az adóhivatal információira támaszkodva arról ír, hogy a Cisco brazíliai kirendeltségén az elmúlt öt év importálásai következtében a hatóságok körülbelül 826,4 millió dolláros be nem fizetett adókötelezettséget állapítottak meg, emiatt 40 alkalmazottat tartóztattak le, s az ügy kapcsán a brazil szervek az Egyesült Államokhoz is fordultak, mivel öt gyanúsított feltehetően ott tartózkodik, s kérték az USA hatóságait, hogy őket is tartóztassák le.

Az AP hírügynökség jelentése szerint a Cisco vezérkara együttműködött a brazil szervekkel a már két éve elindított vizsgálat során az ügy felgöngyölítése érdekében, s támogatták a razziákat, melyeket kedden indítottak, 650 rendőr és 93 adóhivatali tisztviselő részvételével. A gyanúsítottak a Brazíliába szállított árukat Panamából, a Bahamákról és Virgin-szigetekről szerezték be, erősen alulértékelve őket.

A Cisco közleménye elhatárolódik a bűnbe esett munkatársaktól, elítéli az alkalmazottak tetteit, s további együttműködést ígér a brazíliai hatóságoknak.

Előzmények