A CentOS a Red Hat kebelére borult: vajon miért?

A vállalati informatikában gyakorlatilag ugyanazt végző Red Hat, illetve a CentOS Project bejelentették, hogy az utóbbi teljesen ingyenes megoldásának fejlesztését a Red Hat is támogatni fogja.

Önállóságot ígérnek

Hogy ez mit is jelent? A híradás szerint azt, hogy a Red Hat fizetős támogatási rendszerét nélkülöző CentOS fejlesztőstül, technológiástul, mindenestül a Red Hat egyik üzletága lesz, ám azt ígérik, hogy a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) klónjának számító CentOS továbbra is megtartja önállóságát és erényeit, mindössze „egy nagy családba” olvadnak össze.

A két, nagyon hasonló megoldásokat kínáló vállalkozás között az a nagy különbség, hogy a természetesen piaci alapon működő Red Hat az RHEL támogatási rendszeréből tudja finanszírozni a működést, míg a CentOS esetében ez a rendszer is közösségi, nem piaci alapú. A cégek azt ígérik, hogy ez a jövőben is így marad: a Red Hat a saját rendszerében elsősorban a fizetős ügyfelek által megteremtett keretek között a megbízhatóságra gyúr, míg a CentOS fenntartja korábbi modelljét, melyben a közösségi együttműködés adja a szoftverek megfelelő működésének garanciáját.

Kérdések azért még maradnak

A történet láthatóan a témában még igen tájékozottnak mondható szakemberek, szakújságírók között is bizonytalanságot okoz – mindenki próbál okos lenni, de ebben a helyzetben elég nehéz. Az odáig rendben van, hogy a Red Hat és a CentOS azonos alapokon és licencekkel dolgozik, de ha van eltérő modellje a nyílt forrású szoftverfejlesztésnek, akkor azt épp ez a két szereplő képviseli. Mindkettő klasszikusnak mondható: a Red Hat a professzionálisan kidolgozott támogatási rendszerből tud életképes vállalkozást fenntartani, a CentOS pedig egy elviekben tisztább, a korai Linux-időket idéző közösségi modellt alkalmaz, sokkal bizonytalanabb anyagi háttérrel.

Hogy mi értelme az egésznek? Ha félretesszük a magasztos szövegeket, akkor a CentOS számára nyilván egyfajta anyagi biztonság a munka folytatásához, a Red Hat pedig – nagyon úgy tűnik – a CentOSnek a saját portfóliójába való bevonásával abban reménykedik, hogy a vállalati felhasználók – önkéntesen – előbb-utóbb rákapnak a támogatási rendszerre – és ez máris plusz bevétel. Emellett erősödhet az a folyamat, amikor a Fedora és a CentOS használata egyfajta belépő (hogy ne mondjuk: mézesmadzag) a Red Hat professzionális üzleti világába.

Azóta történt

Előzmények

  • Szorosabb együttműködés a Dell és a Red Hat között

    A két vállalat OpenStack-alapú privát, nagyvállalati felhő megoldásokat fog kínálni