Elbuktak a szabadalmi hiénák

Az IP Innovation LLC még 2007-ben nyújtott be keresetet a Novell és a Red Hat ellen, melyben szabadalombitorlással vádolta a cégeket. Múlt pénteken az ügyben illetékes texasi bíróság kimondta, hogy a felperes kifogásai megalapozatlanok, nem történt törvénysértés, így az SCO-ügy után újabb nyerészkedési törekvésnek szegték nyakát.

Az alperesként szereplő cégek tegnap tudatták a döntést a közvéleménnyel, s ebben kiemelik, hogy az IP Innovation panasza „érvénytelen és értéktelen”, vagyis egy olyan szabadalom alapján kívántak pereskedni, mely nem szabadalom. A felperes azért indította meg az eljárást három éve, mivel azt állították, hogy a két cég három olyan szabadalmat sértett meg, melyek a terheléselosztásos technológiákat érintették.

A perelő IP Innovation nem ismeretlen a nyílt forrású szoftverekkel foglalkozók számára, mivel mögöttük az Acacia Research nevű szervezet áll, akik szakmányban igyekeznek pénzt csinálni szabadalmi ügyekből, vagyis az informatikai szleng szerint: patenttrollok, akik termelő- és fejlesztési tevékenység nélkül igyekeznek kihasználni az amerikai jogrendszer szabadalmi szabályozásainak réseit, hogy nagy summákat akasszanak le cégekről, bár meghirdetett ideológiájuk szerint a feltalálók és fejlesztők érdekeit védik.

Azóta történt

Előzmények