Reklámszlogenje miatt megy bíróságra az Intel

Egy általánosan használt szakmai terminust választott cégnévnek és védetett le egy fiatal amerikai vállalkozás, amely most a világ legnagyobb processzorgyártóját pereli a védjegy megsértése miatt – írja a The Inquirer című brit informatikai bulvárlap. A kaliforniai DualCor Technologies Inc. öndefiníciója szerint kis méretű, hordozható számítógépek fejlesztésében utazik, ám egyelőre csupán egyetlen terméke van, egy cPC névre keresztelt, két processzorral működő zsebkomputer. A céget 2000-ben GCVI néven alapították, majd a nem igazán fülbemászó elnevezést 2003 decemberében cserélték le. Nem sokkal később védjegykérelmet nyújtottak be a DualCor névre, amelyet az amerikai szabadalmi és védjegyhivatal tavaly nyáron jóvá is hagyott.

Amint a beadványban írják, a névváltás óta ezt az elnevezést használták a cég kommunikációjában és a potenciális befektetőkkel, partnerekkel folytatott tárgyalások során. Erről – állítják – a processzorgyártó Intel a kezdetektől fogva tudott, tavaly nyáron mégis e szókapcsolatra építette kétmagos Core 2 Duo processzorainak globális reklámkampányát. Ennek szlogenje: „Dual-core. Do more.” A DualCor szerint a cég nevétől mindössze egy betűben különböző és ezért azzal összetéveszthető kifejezés használata összezavarja és megtéveszti a fogyasztókat, és gyakorlatilag ellehetetleníti saját brandjük felépítését.

Úgy becsülik, hogy az Intel a név jogtalan használatából közvetett módon több mint 1 milliárd dollár profitra tett szert, közvetlenül pedig több mint 1 millió dollár kárt okozott a cégnek. A DualCor ennek megfizetését és a név további használatának mellőzését követeli az Inteltől a bíróságon.

A követelés azért is meglepő, mert a szakirodalomban és a processzoriparban általában a kétmagos processzorok megnevezésére már a múlt században is a dual-core kifejezést használták az angolban. Az első általános célú kétmagos mikroprocesszor, az IBM Power4 pedig 2001-ben jelent meg, több mint két évvel az előtt, hogy a DualCor felvette volna a nevét.

Azóta történt