Rekord a legnagyobb notebookgyártónál

Rekordszámokat jelentett júniusra a világ legnagyobb notebookgyártó vállalata, a tajvani Quanta Computer. A szerződéses gyártó az elmúlt hónapban 100,22 milliárd tajvani dollár (körülbelül 690,8 milliárd forint) árbevételt ért el többek között annak köszönhetően, hogy számos ügyfele a szokásosnál korábban leadta a rendeléseit, és az utóbbi hónapokban állandósult alkatrészhiány is enyhült valamelyest.

A vállalat júniusban 4,8 millió notebookot gyártott, ami ugyancsak rekord. A korábbi havi csúcsot április tartotta 4,5 millió leszállított noteszgéppel. Az idei második negyedév egészében 13,7 millió gépet gyártott a cég, 24,5 százalékkal többet, mint a megelőzőben. A Quanta a jelenlegi, harmadik trimeszterre további 10-20 százalékos szekvenciális forgalomnövekedéssel számol, és változatlanul fenntartja az 50 millió darabos éves célkitűzését. A cég 2010-es éves árbevétele minden jel szerint meghaladja majd az ezermilliárd (egybillió) tajvani dollárt.

Az ugyancsak tajvani Compal Electronics júniusban 4,3 millió noteszgépet gyártott, a Wistron pedig 2,55 milliót. Mindegyik szerződéses gyártó úgy számol, hogy júliusban 10 százalék körüli mértékben csökken majd a volumen, de augusztusban ismét erős növekedés következik.

Amint az köztudott: a nagy márkák – többek között a HP, a Dell, a Sony és az Apple – számítógépeit javarészt tajvani szerződéses gyártók állítják elő. Közülük a legnagyobbak a Quanta és a Compal mellett a Wistron és az Inventec.

Előzmények