Remekül fogy a Windows 7

A PC-piac ismét egészséges, ami tükröződik az azt kiszolgáló óriásvállalatok pénzügyi teljesítményén. A negyedik üzleti negyedéves számait tegnap publikáló Microsoft is házi rekordnak számító mutatókkal kedveskedett a befektetőinek, meg azzal a hírrel, hogy a Windows 7 – a tavaly október végi premier óta 175 milliónál is több eladott licenccel – a cég történetének legsikeresebben startoló operációs rendszere.

A szoftvervállalat a június 30-án véget ért negyedévben 16,04 milliárd dollár árbevételt és 4,52 milliárd dollár nettó nyereséget ért el. Az előbbi 22, az utóbbi 48 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A Wall Street előrejelzéseit mindkét mutató felülmúlta.

A Windows operációs rendszerért felelős üzletág árbevétele 44 százalékkal, 4,5 milliárd dollárra nőtt, az üzleti szoftvereket (többek között az Office-t) fejlesztő részegé pedig 15 százalékkal, 5,3 milliárd dollárra hízott. Szintén javított a szerverszoftver-divízió, melynek forgalma 14 százalékkal, 4 milliárd dollárra emelkedett. És bár az árbevétel az online szolgáltatásokért és a hardverekért felelős üzletágakban is nőtt, ezek üzemi szinten változatlanul veszteségesek.

A pénzügyi év egészében a vállalat forgalma – a megelőző év számaival összehasonlítva – 7 százalékkal, 62,48 milliárd dollárra, míg nettó nyeresége 29 százalékkal, 18,76 milliárd dollárra emelkedett.

Előzmények