Elindult az ingyenes, online Microsoft Office

A Microsoft hétfőn bejelentette, hogy az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Írországban élő felhasználók számára hozzáférhetővé tette az ingyenesen használható, böngészőben futtatható Office Web Apps irodai alkalmazásokat. Noha hivatalosan egyelőre csak a fenti országokból használhatóak a szoftverek, valójában bárki, aki rendelkezik Live-azonosítóval, elérheti az oldalt, mindössze azzal kell megbékélnie a látogatóknak, hogy angol nyelvű felhasználói felület fogadja őket.

A lokalizált verziókat fokozatosan élesítik, ezek várhatóan a jövő héttől lesznek elérhetők. Amint az ismert, az online Office Web Apps a Word, Excel, PowerPoint és OneNote online kiadásaiból áll. E cloudalapú változat – melyben nem jelennek meg hirdetések – jóval kevesebb funkciót támogat, mint a nagyobb testvérei, elsősorban azok kiegészítésének szánják. „A webes verziót alapvető feladatok elvégzésére lehet használni, például szerkeszteni lehet és meg lehet osztani vele dokumentumokat. De ha én diák lennék, valószínűleg a teljes verziójú klienst használnám dolgozatíráshoz” – magyarázta korábban Chris Capossela, az Office-üzletág alelnöke.

Az internetes Office lehetőséget ad dokumentumok feltöltésére a SkyDrive online tárhelyre (mely alapértelmezés szerint 25 GB-nyi tárterületet biztosít ingyen), ezek webes szerkesztésére, okostelefonokon történő megtekintésére és a böngészőablakban folytatott chatelésre (mely működik akkor is, ha nincs a számítógépre telepítve a Messenger). A szolgáltatás eltárolja a szerkesztett dokumentumok korábbi változatait is, így ezek mind előbányászhatók.

„A jövő héten, amikor az Office 2010 a nagyközönség számára is elérhetővé válik, további információkkal jelentkezünk, többek között arról, hogy miként használható hatékonyan az Office 2010 + Skydrive és Office Web Apps hármas” – ígéri a szolgáltatás elindításáról beszámoló blog.

Azóta történt

Előzmények