Rendőrségi akció magyar warez szerverek ellen

A Miskolci Rendőrkapitányság munkatársai az internetes szerzői jogi kalózkodás történetében nemzetközi szinten is egyedülálló jelentőségű akciót hajtottak végre. A november 24-én Budapesten és Miskolcon szervezett rendőri ellenőrzések során nyolc szervert foglaltak le, amelyen fellelhető szerzői jogsértő tartalmak mennyisége akár 15 terabyte-ot is kitehet. Ez az adatmennyiség közel három és félezer DVD-lemez összkapacitásának felel meg – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei RFK sajtószolgálata.

A most felderített és lefoglalt illegális számítógépi adatok mennyisége alapján elmondható, hogy a miskolci rendőrök akciója nemzetközi szinten is az utóbbi évek legnagyobb fogása, mind a lefoglalt szervereken tárolt illegális adatmennyiség alapján, mind pedig a szerzői jogosultaknak, azaz a film- és DVD-forgalmazóknak, hanglemezkiadóknak, zenei jogkezelő szervezeteknek, szoftverjogosultaknak okozott kár nagyságrendjére tekintettel.

A miskolci rendőrök egy miskolci oktatási intézmény számítógépes szervertermében és két internetszolgáltató cég budapesti telephelyén hajtottak végre sikeres rajtaütéseket. Az akciók során olyan ftp-szervereket foglaltak le, amelyek rendkívül nagy mennyiségű kalózfilmet, számítógépes programot, szoftverjátékot, zenei hangfelvételt és videoklipet tartalmaztak. Az elkövetők az ftp-szerverekre szerzői jogsértő módon felmásolt filmeket és egyéb alkotásokat előfizetési díj ellenében tették hozzáférhetővé az interneten. Az összesen nyolc lefoglalt szerveren fellelhető szerzői jogsértő tartalmak mennyisége akár 15 terabyte-ot is kitehet, amely adatmennyiség közel három és félezer DVD-lemez összkapacitásának felel meg. A szervereken több népszerű filmsorozaton túl többek között olyan mozifilmek is megtalálhatóak, melyeknek a nemzetközi és magyarországi mozibemutatása még meg sem történt. A bűncselekmény súlyosságát fokozza, hogy a szervereken lévő illegális tartalmakat az elkövetők feltehetőleg huzamos ideje folyamatosan frissítették.

A miskolci rendőrség mostani illetve egy, a közelmúltban lezajlott hasonló akciója nyomán immáron három jelentős – insane, dakota illetve myfusion néven ismert – kalóz ftp-szerverhálózattal sikerült eredményesen leszámolni. Az eset bizonyíték arra is, hogy az oktatási intézményekben rendelkezésre álló széles sávú internet-hozzáférés miatt fennáll a veszély ilyen típusú bűncselekmények elkövetésére. Ezzel az elkövetők nem csupán a forgalmazókat károsítják meg, de rontják az intézmények és diákjaik hírnevét mind hazai, mind nemzetközi szinten. Az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Alapítvány) álláspontja szerint éppen ezért különösen fontos felhívni az oktatási intézmények vezetőinek figyelmét arra, hogy hangsúlyozottan ellenőrizzék, a diákok jogszerűen használják-e a rendelkezésükre álló technikai eszközöket. Az oktatási intézmények szervereinek segítségével elkövetett hasonló bűncselekmények – a jogi következményeken túl – ugyanis azt kockáztatják, hogy a költségvetés esetleg megnyirbálja az oktatási intézmények ilyen beruházásokra fordítható forrásait, másrészt a bűncselekmények nemzetközi megítélése szempontjából Magyarországot különösen fertőzött területként bélyegzi meg.

A Miskolci Rendőrkapitányság az ügyben ismeretlen tettes ellen nyomoz különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett szerzői és kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény miatt. Két budapesti lakhellyel rendelkező férfi került őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba – őket azonban a megyei bíróság szabadlábra helyezte. Az elsődleges adatok szerint több százmillió forint a kárérték, de nem áll messze a valóságtól, ha milliárdos nagyságrendről beszélünk. A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető.

Azóta történt