Részrehajló a Google keresője?

A múlt héten meglehetősen nagy visszhangot keltett a szaksajtóban az az amerikai tanulmány, mely a három nagy internetes kereső összehasonlító vizsgálata alapján arra jutott, hogy a Google algoritmusa részrehajló, mert gyakran indokolatlanul előre sorolja a cég saját szolgáltatásait a találati listában. Az eredmények szerint a Yahoo! Search-re szintén jellemző – igaz, kisebb mértékben – az anyavállalat megoldásai iránti elfogultság, míg a Microsoft Bing e szempontból makulátlannak tűnik.

tableA dolgozatot a Harvard üzleti karának két, magát függetlennek mondó oktatója, Benjamin Edelman és Benjamin Lockwood jegyzi. A tavaly augusztusban elvégzett vizsgálat kifejezetten arra a kérdésre kereste a választ, hogy a fenti internetes keresők milyen mértékben kedveznek – ha egyáltalán kedveznek – a keresőt üzemeltető cég egyéb szolgáltatásainak, azaz jelenítik meg ezeket a találati lista elején olyan esetekben is, amikor ezt a józan ész nem indokolná.

Edelman és kollégája úgy vizsgálták az elfogultságot, hogy egyszavas kereséseket indítva megnézték: az egyes keresők milyen találatokat adnak vissza. Például az „email” keresőszóra a Google a Gmailt, a Yahoo! pedig a Yahoo! Mailt hozta első találatként, míg a Bing ugyancsak a Yahoo! levelezőszolgáltatását, de hasonló eredmény született a „video”, a „books” (könyvek) vagy a „maps” (térkép) szavak esetében is.

Minden szentnek

A szerzők összesen 32 szóval megvizsgálták azt is, hogy azokra öt keresőben (Google, Yahoo!, Bing, Ask és AOL) milyen gyakran bukkannak fel a fenti három vállalat szolgáltatásai az első találati oldalon, az első három találat között, illetve az első helyen. E teszt szerint a Yahoo! és a Google jóval gyakrabban sorolja e kiemelt pozíciókba a saját szolgáltatásait, mint a többi kereső. Például a Yahoo! a vizsgált szavak esetében 37 alkalommal hozott az első oldalon a céghez köthető szolgáltatást, míg a többi keresőben ugyanezek a szolgáltatások 15-19 alkalommal kerültek elő az első találati oldalon. Az első három és az első találat esetében még nagyobb a különbség: top találatként a Yahoo! és a Google 11 alkalommal adott vissza házon belüli megoldást, miközben a konkurens motorok ugyanezeket csak 1-7 esetben tették az első helyre. A Bing a vizsgált keresőszavak egyikére sem dobott ki Microsoft-szolgáltatást legelső találatként vagy az első három találat között.

A tanulmány szerint világos bizonyíték a részrehajlásra, hogy a Google olyan esetben is elsőként rangsorolja saját szolgáltatását, amikor a felhasználók gyakrabban kattintanak egy rivális megoldásra. A statisztikák azt mutatják, hogy általában az első három találatot részesítik előnyben az internetezők: az elsőt az esetek 72, a másodikat 13, a harmadikat 8 százalékában választják. Mégis: bár az „email” keresőszóra a Google a Gmailt sorolja első helyre, e találatra csak a felhasználók 29 százaléka kattint, jóval többen (54%) a második helyen adott Yahoo! Mailt választják.

Személyes ügy?

Edelman szerint ezek az eredmények világosan bizonyítják, hogy a Google keresőmotorja előnyben részesíti a cég saját szolgáltatásait. „A részrehajlás üzleti csábítása óriási. A keresőmotorok a manipulált találatokkal a terjeszkedés előtt nyitnak utat, azonnali, ingyenes forgalmat hoznak a saját szolgáltatásokra, és akadályozzák a riválisokat. A részrehajlás rendkívül csábító, hiszen a magától értetődő tesztek hiánya miatt nehéz azt kimutatni” – írják a szerzők, hozzátéve: az eredmények alapján a Google elleni hatósági vizsgálatok nem alaptalanok.

A Google azonban vitatja a tanulmány megállapításait, és inkább a szerzőket tartja elfogultnak. Mint sajtónyilatkozatukban írták: Edelman a Microsoft fizetett tanácsadója, így nem csoda, hogy a szoftvervállalatot hozza ki győztesnek. A kutató azonban erre csak legyintett: „Őszintén szólva nem bánom, hogy a személyemet támadják, mivel ez is csak azt mutatja, hogy az eredményeimmel nem tudnak vitatkozni” – mondta a BBC-nek. Azt maga is elismerte, hogy korábban dolgozott a Microsoft számára, de azt tagadta, hogy e vizsgálat objektivitását ez befolyásolta volna.

Azóta történt

Előzmények