A REvil 5 hackerét tartóztatták le február óta, hatalmas jutalom jár a többiért

Nem csak az Europol szólalt meg a REvil hackercsoporttal kapcsolatban, az amerikai hatóságok akár 10 millió dollárt is adnak, ha valaki információval rendelkezik arról.

Az Europol tájékoztatása szerint a REvil zsarolócsoporthoz köthető öt kiberbűnözőt tartóztattak le február óta – az illetők több ezer kibertámadásért voltak felelősek.

A letartóztatott hackerek közül kettőt november 4-én a román hatóságok kapcsoltak le, az Operation GoldDust keretében, amelyet az Europol, az Eurojust és az Interpol segített.

Az illetők a becslések szerint 500 millió eurót zsaroltak ki a cégekből a rendszerek helyreállításáért. A múlt hónapban állítólag több ország együttműködésében egy közös műveletben lekapcsolták a webről a csoportot.

A csoport korábbi partnerei és tagjai voltak állítólag felelősek a Colonial Pipeline és a JBS elleni zsarolótámadásokért is.

A hatóságok a régi GandCrabet tartják a REvil elődjének, az Operation GoldDustot pedig 17 országra terjesztették ki.

Ezzel párhuzamosan az amerikai hatóság akár 10 millió dolláros jutalmat is ad annak, aki segít azonosítani vagy a földrajzi helyzetét felfedni bárkinek, aki a REvil zsarolóbanda kulcsfontosságú tagja. Akár 5 millió dollár jár annak, aki a csoport bármelyik támadásában részt vevő egyén kiadatásában vagy letartóztatásában segít valamilyen információval.

Azóta történt

Előzmények