Roamingdíjak eltörlése: vissza az egész

A kritika miatt úgy döntöttek, megint újrakezdik az ötletelést az Európai Bizottságnál. Így 90 napos felármentesség sem lesz júniustól.

A sok bírálatot kapó roamingdíjak eltörlését célzó javaslatot visszavonja az Európai Bizottság (EB). Alexander Winterstein, a szervezet helyettes szóvivője arról tájékoztatott, hogy Jean-Claude Juncker (az EB elnöke) utasította az illetékes munkacsoportot, vonják vissza a szöveget és kezdjenek új javaslat kidolgozásába.

A tervezet bírálói szerint az EB valójában nem törölte volna el a roamingdíjakat a tervezet elfogadásával és érvénybeléptetésével, azaz nem teljesítette volna az ígéretét, hiszen évi 3x30 napra, azaz összesen 90 napra kötelezték volna a szolgáltatókat az extra díjak mellőzésére.

Az EB tervezete szerint az uniós állampolgárok 2017 júniustól évi 90 napig hazai feltételek mellett telefonálhattak, SMS-ezhettek és internetezhettek volna, a 30. napot követően a hazai hálózatról is be kellett volna jelentkezniük ahhoz, hogy továbbra is feláraktól mentesen roamingolhassanak.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikorra készül el a kijelölt bizottság a következő javaslatcsomaggal, annyi biztos, hogy az előző évekhez hasonlóan most is csúszik a hazai feltételekkel történő mobilhasználat uniós szintű szabályozásának bevezetése.

Azóta történt

Előzmények