Végre: konkrétumok az egységes digitális piacról

Egy a törvény

Egységes digitális piacot ígért az Európai Bizottság bő fél évvel ezelőtt. A párbeszéd már régóta tart, de konkrétumok eddig nem nagyon voltak. Brüsszelben ezekben a percekben arról számolnak be a képviselők, hogy a digitális értékesítés, illetve a szerzői jog modernizációjával kapcsolatban milyen terveik vannak.

Az egységességhez szorosan kapcsolódik, hogy a digitális javakat szabadon hurcolhassák magukkal az uniós állampolgárok, bármerre is járnak a 28 tagállamban. Jelenleg erre nincs lehetőség, tehát a német Netflix előfizető Magyarországon járva nem éri el a szolgáltatást, ahogy az a francia sem tud új tartalmat letölteni, aki a helyi MyTF1 tagja. Többek között ezen változtatna a bizottság, szabadon hozzáférhetővé téve a zenei, filmes, illetve játékelőfizetéseket az unión belül történő utazások során. Ennél többet csak tavasszal mondanak majd.


[+]

A bizottság javasolja a televíziós és rádiós műsorok internetes közvetítésének felülvizsgálatát (egyúttal a műholdas és kábeles irányelveket is), hogy a lokáció alapú tiltások feloldásra kerülhessenek az Európai Unió határain belül. Arra is tesznek javaslatot, hogy hogyan lehetne elérhetővé tenni azokat a tartalmakat, melyeket már nem forgalmaznak.

A mozik sem maradnak ki, a Kreatív Európa program segítségével arra tesznek kísérletet, hogy az európai mozifilmek szélesebb rétegekhez juthassanak el. A tavaszi cselekvési terv olyan európai aggregátorok létrehozását célozzák majd, melyek a keresőoldalak és a licencelési csatornák együttműködésére építenek, hogy azok a filmek is mind a 28 tagállamban elérhetők legyenek, melyeket most csak néhány helyen nézhetnek az érdeklődők.

Egységes, uniós kivételeket dolgoznak ki a szerzői joggal védett művek felhasználása kapcsán. Ezek lehetővé teszik, hogy bizonyos célhoz kötött felhasználási módok esetén a jogtulajdonosok előzetes engedélye nélkül felhasználhatók legyenek a művek. Többek között felülvizsgálják, hogyan segíthetnék a tudományos munkát végzők számára a szöveg- és adatbányászati eljárásokat, illetve prioritást élveznek majd az oktatási célok. A bizottság szerint foglalkozni kell azzal a helyzettel is, hogy bizonyos tagállamokban tilos feltölteni az épületekről és nyilvános helyen található alkotásokról készült fotókat az internetre.

A spanyolok megbánták, hogy elűzték a Google-t - talán emlékeznek, pénzt akartak szedni azért (sőt erre törvényt is hoztak), mert a keresőóriás listázta az online újságok híreit. Hamar beismerték, hogy ez negatív hatással van a híroldalak látogatóira. Erre is készül uniós szabályozás, ami a tervek szerint tiltani fogja a hivatkozások "adóztatását" akkor sem, ha maga a tartalom jogvédett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények