Robotokra cserélné a dolgozó embereket a SoftBank

A SoftBank ügyvezetője szerint az okos robotok segíthetnek felpörgetni a japán gazdaságot, továbbá versenyképessé tenni az országot. A munkaerőpiac forradalmasításáról is beszélt.

Masayoshi Son, a SoftBank Group ügyvezetője nemrég arról beszélt, hogy az úgynevezett okos robotok segíthetnek felpörgetni a japán gazdaságot, továbbá versenyképesebbé tenni az országot.

A SoftBank épp most készül a Pepper robot nyugdíjazására, miután a projekt alapvetően bukásnak számított. A SoftBank World 2021 konferencián elhangzottak szerint mindenesetre a cég Vision Fund részlege 18 céggel fejleszt AI-támogatott gépeket, és ezek nem csak táncolni, valamint ajtót nyitni jók.


[+]

Son szerint néhány éve nagy hírveréssel debütált a Pepper robot, most viszont lógatja a fejét, és búcsúzik. Az alapító a jövőt már olyan okos robotokban látja, amelyek nem csak a gyártásban és az ipari ágazatokban váltják majd le a dolgozó embereket, hanem a teljes munkaerőpiacot lecserélik, az összes dolgozó embert. A beszéd közben takarítórobotok és humanoid robotok videói voltak láthatóak.

Konkrétumokról, befektetésekről egyelőre nem beszélt. A Boston Dynamics 80 százalékát júniusban adták el a Hyundainak 1,1 milliárd dollárért, a Pepper robot forgalmazását pedig 2023-ban szüntetik be végleg. Son szerint a Boston Dynamics munkáját a jövőben is segítik, a Pepper robottól pedig hamarosan sokkal funkcionálisabb, okosabb robotokig jutunk majd. Ezek szerinte képesek lesznek forradalmasítani a munkaerőpiacot, egy okos robot ugyanis napi szinten 10 ember munkáját teljesítené. Son szerint Japánban így 100 millió robot elvégezhetne annyi munkát, amennyit 1 milliárd ember tudna. Úgy véli, az embereket így felszabadíthatnák az unalmas munka alól, és foglalkozhatnának inkább valami olyannal, ami hozzáadott értéket teremt.

Azóta történt

Előzmények