Többé nem rajong a robotikáért a SoftBank, leállt a Pepper robot gyártása is

Jelentős munkaerő-optimalizálást hajtanak végre, leállították a Pepper robotok gyártását, továbbá átszervezik a robotikai ágazatot.

A Reuters forrásai szerint a SoftBank teljesen átszervezi a robotikával foglalkozó üzletágát, ezzel párhuzamosan pedig már leállította a Pepper robotok gyártását.

A hírek alapján a SoftBank Robotics jelentős munkaerő-optimalizálást is végrehajt, amelynek keretében a 330 fős francia csapat körülbelül felét elküldik. Ezen felül a brit és az amerikai sales csapat körülbelül felétől is megválnak. A tárgyalások már folynak, a hivatalos tájékoztató szerint a Pepper-üzletág azonban nem tűnik el.

Pepper eredetileg egy olyan sokoldalú robot lett volna, amely megérti az emberi érzéseket, így társa, barátja, ápolója lehet bárkinek – az ígéreteket nem sikerült beváltani, még az IBM Watson segítségével sem. Ezután a SoftBank mindenféle területen igyekezett hasznosítani a robotokat.

A jelentések szerint a Pepper robotok gyártása azonban már tavaly leállt, az újraindítás pedig nagyon költséges lenne.

Minderre nem sokkal azután került sort, hogy a Hyundai végleg többségi tulajdont szerzett a Boston Dynamics vállalatban, amelynek termékeit többek között a gyártás terén hasznosítja majd. Egyes szakértők szerint a SoftBank sem akar már futurisztikus ígéretekkel figyelmet szerezni, inkább a gyakorlati, praktikus üzleti felhasználásra fókuszálnak majd (mint amilyen a Whiz szőnyegtiszító robot).

Azóta történt

Előzmények