Romániából támadják a magyar piacot

A korábbi tervek szerint már február 1-jén elindította volna új, Digi TV néven futó országos műholdas műsorterjesztő szolgáltatását a romániai RCS (Romania Cable Systems) tulajdonában lévő EMKTV Kft., amely Magyarország negyedik legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltatója. (Az RCS a nagyváradi Teszári Zoltán tulajdonában van, aki 80 millió dollárnyi vagyonával a leggazdagabb romániai magyar – derül ki az ország 300 leggazdagabb lakosát ismertető kiadványból.) Most viszont a következő olvasható az egyik forgalmazó, a Trinit honlapján: „értesítést kaptunk a Digi TV-től, hogy a vételhez szükséges készülékek kiszállítása körülbelül egy hetet csúszik, így szerződni is csak az után lehetséges.”

A Napi Gazdaság információi szerint a konstrukció a következőképpen működne: az RCS Romániából juttatná el a jeleket a műholdra, amelynek adása aztán Magyarországon egyéni műholdvevő berendezésekkel az egész ország területén fogható lenne. A forgalmazó szerint egy kétéves hűségnyilatkozat megkötése esetén a digitális vevőberendezés a parabolaantennával együtt 21 ezer forintért beszerezhető, s a szolgáltatás ebben az esetben az első évben ingyenes, míg a második esztendőben havi 2700 forintért juthat az előfizető az alapcsomagban található 34 magyar nyelvű tévéműsorhoz. Ez az összeg viszont jóval alacsonyabb a többi műsorszolgáltató által kért díjaknál, ráadásul a céget még a műhold évi 1–5 millió dolláros bérleti díja, illetve egyéb költségek is terhelik. Az önköltségi ár tehát olyan mértékben haladja meg az előfizetői díjat, hogy az két év alatt milliárdos nagyságrendű veszteséget jelent a vállalkozásnak.

Az EMKTV ügyvezetőjét nem sikerült elérnie a gazdasági lapnak, így nem derült ki, mi áll a fenti üzleti elképzelés hátterében. Szakemberek viszont azt valószínűsítik, hogy ez a lépés jelentősen átrendezi a médiapiacot. A kábeltelevíziós szolgáltatást igénybe vevők körülbelül fele például csak az alapcsomagra fizet elő, ez a réteg pedig az árérzékenysége miatt hátat fordíthat a jelenlegi szolgáltatójának, ami „normális esetben” betudható a verseny velejárójának, ám itt másról lehet szó. (Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Románia még nem tagja az EU-nak, így a tartalomszolgáltatás nem esik a határok nélküli televíziózásról szóló direktíva hatálya alá, ezért fordulhat elő, hogy az alapszolgáltatás részét képezi egy 24 órás pornócsatorna is.)

A fenti konstrukció azonban más kérdéseket is felvet: amíg ugyanis az adást az RCS lövi fel a műholdra, információink szerint a magyar tartalomszolgáltatókkal az EMKTV kötött szerződést. Ebben az esetben viszont e cég tekinthető üzemeltetőnek, ami pedig azt vonja magával, hogy a médiatörvény hatálya alá tartozik. Ebben az esetben viszont a szolgáltatási területe nem haladhatja meg az ország harmadát, így ha országos szolgáltatást folytat, tevékenysége jogszabályba ütközik. Ha viszont az RCS tekintendő üzemeltetőnek, akkor ugyan kívül esik a magyar törvényeken, de Romániában a magyarországi tevékenységre vonatkozó hatósági engedélyt kellene szereznie. Úgy tudjuk, a cég ilyennel még nem rendelkezik. Vékony Éva, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szóvivője a lapnak elmondta, hogy az EMKTV állásfoglalást kért a testülettől arra vonatkozóan, hogy a tevékenysége melyik joghatósághoz tartozik, az ORTT azonban még nem válaszolt.

Azóta történt

Előzmények