A Salesforce szerint is halott az irodai munkavégzés

Az óriásvállalat szerint többé nincs értelme elvárni az emberektől, hogy 8 órás munkarendben dolgozzanak.

Több más technológiai vállalat után a Salesforce is kijelentette, hogy a hagyományos, 8 órás irodai munkavégzésnek már semmi értelme.

A vállalat ezért három új kategóriát alkotott, és lehetővé teszi majd a dolgozóknak, hogy eldöntsék, melyik szerint akarnak tovább dolgozni. Ezzel együtt nagyobb szabadságot adnának a napi beosztásokhoz is. A végleges távmunkára sok más cég átállt már (részben), köztük a Facebook és a Microsoft is.

A Salesforce szerint manapság már a munkahely és munkakörnyezet nem egyenlő egy asztallal egy toronyházban, a 8 órás munkarend halott, a dolgozói élmény pedig többről szól, mint a rágcsálni valók és a ping-pong. A cégnél úgy gondolják, hogy a mai, állandó always-on mentalitású világban nincs értelme elvárni a dolgozóktól a 8 órás munkarend vállalását. Szerintük a munkavállalóknál rugalmasságra van szükség a sikerhez, különösen akkor, ha globális csapatokról, több időzónáról, projektekről van szó. Azonban egyensúly is kell a Salesforce szerint a személyes és a munkahelyi ügyek kapcsán: sokan hozzák-viszik a gyerekeket, gondoznak idős családtagokat, emellett pedig a klasszikus 8 órás rendszer nem vagy csak nagyon nehezen vállalható minden nap.

A dolgozók rugalmas, teljesen távoli és irodai munkabeosztást választhatnak a cégnél a jövőben. A rugalmas kategóriánál egy héten 1-3 napot mennek be az irodába, és csak meetingek, prezentációk miatt. A teljes távmunkánál csak egészen ritka esetekben mennek az iroda közelébe. Az irodai dolgozók létszáma pedig nagyon minimális lesz. Az új felfogástól persze azt is remélik, hogy így egészen eltérő régiókból is sikerül munkaerőt toborozni, valamint, hogy a rugalmas felfogás mindenki számára előnyös lesz.

Azóta történt

Előzmények