Hatalmas nyereséget érhetett el a Samsung a chipőrület miatt

Akkora a kereslet a chipek iránt, hogy a Samsung a valaha volt legjobb negyedik negyedévi eredményének bejelentésére készül.

Aki találkozott az elmúlt hónapokban közzétett üzleti beszámolókkal, annak mostanra gyakorlatilag nyilvánvalóvá vált, hogy az egyre emelkedő árak és a folyamatosan hangoztatott chipválság egyik háttéreleme a hihetetlen mértékű keresletugrás a lapkák iránt; továbbá egyik eredménye, hogy a szektor szereplői közül sokan messze a valaha volt legnagyobb rekordjaikat, nyereségeiket érik el.

Mindezek okai nagyon komplexek, nem magyarázható pusztán annyival, hogy a befektetők nyomására minden cég a digitalizáció, a metaverzum, az elektromos autók, előfizetéses szoftveres megoldások, 5G, felhő, kriptopénzek irányába mozdult el.

A folyamatból sokat profitál többek között a Samsung is. A jelentések szerint a legjobb negyedik negyedéves eredményének közzétételére készül a vállalat, ugyanis hatalmas a kereslet a szerverekbe szánt memóriachipek iránt (is), továbbá érezhetően magasabb a haszonkulcs a bérgyártásban, mint eddig.

A Refinitiv SmartEstimate 14 elemzője szerint a Samsung a negyedév során 12,7 milliárd dolláros működési nyereséget érhetett el, ami 68 százalékos előrelépés lenne éves szinten, és a 2017-es rekordot is túlszárnyalja.


[+]

A streaming, a játékok és a konferenciák által generált igény miatt újabb és újabb adatközpontokra van szükség, az emelkedő memóriaárakra számító befektetői hangulat miatt a Samsung tőzsdei árfolyama két hónap alatt úgy 12 százalékkal nőtt.

A KB Securities szerint minden szektorban hatalmas a keresletnövekedés a félvezetőiparban, és csak Észak-Amerikában jelentősen megnövelte a memóriachipek rendelését az Amazon, a Microsoft és a Meta is az adatközpontokat működtetők közül. A Samsung félvezető-ágazata állítólag 2023-ig két évnyi megrendelést gyűjtött be. A Samsung előzetes eredményeit pénteken teszik közzé, a teljes jelentést a hónapban.

Az elemzők szerint a Samsung Device Experience divízióba beolvasztott mobilos üzletága is növekvő szállításokat ért el, a működési nyereség itt 24 százalékkal nőhetett.

A Samsung hsziani üzemében a TrendForce szerint jelentős visszaesés nélkül folytatódott a termelés.

A vártnál erősebben teljesített a Micron is, és az előrejelzések is pozitívak.

Azóta történt

Előzmények